El diari diari britànic The Times, feia dilluns un editorial on aconsellava a Felip VI un canvi de política respecte a Catalunya i, li aconsellava que fes de mitjancer entre el govern de la Generalitat i el de l’Estat. A més, i amb bona lògica, demanava l’alliberament urgent dels presos polítics catalans.
L’article, titulat Royalpolitik (Politica reial) considera que les institucions espanyoles han de permetre el retorn de Carles Puigdemont i els consellers i s’enceti un diàleg amb el govern de l’Estat. En haver-hi “una majoria independentista ajustada, és millor treballar en l’entesa entre totes les institucions. Madrid ha d’aprendre a parlar més de pluralisme que de sedició” aconsella The Times.
També mostra la seva preocupació per l’estat de la llibertat d’expressió a Espanya i avisa de la polseguera que l’existència de presos està generant entre les entitats defensores dels drets civils europeus. Per això aconsella al monarca castellà que aprofiti la seva estada a Barcelona pel Mobile World Congress per escoltar als catalans i que en lloc d’imposar manu militari la llei espanyola, interactuï per a arribar a una entesa.
The Times coincideix amb l’opinió generalitzada que la Constitució espanyola està obsoleta “es va elaborar en un moment que calia deixar enrere quatre dècades de dictadura militar i errors autoritaris. Un escenari que –segons el diari- ha quedat enrere”. Finalment entra en la sanció a Josep Guardiola –actual entrenador del Manchester City- pel llaç groc de solidaritat amb els presos. “Espanya no guanya en dignitat o seguretat amb aquesta absurda sanció. L’estat espanyol té un problema en ell mateix: la presència d’autonomies dins d’un Estat centralista”.
En Rajoy no ho ha llegit, ni ho llegirà i el Borbó, si ho llegeix no crec que en faci cas. I l’única mesura que tal vegada puguin prendre, sigui el segrest dels exemplars de The Times que la policia espanyola pugui trobar.
Això em fa recordar una anècdota -de veracitat qüestionable- que va circular per Espanya durant la postguerra, allà pel 1946. Preocupades les autoritats militars espanyoles per les coses que deia la premsa britànica aquells dies, els governadors civils varen enviar telegrames a tots els alcaldes de la seva jurisdicció comminant-los a requisar “el The Times” i a assegurar-se que no circulés pels seus respectius municipis.
Cinc dies després de rebre el telegrama comminatori, un alcalde d’Andalusia va respondre al governador civil: “Tras proceder a inspeccionar todos los comercios de esta villa, notificamos a vuecencia que hemos encontrado te verde, te negro y te de roca però ningun te Times. Dios guarde a usted muchos años” Firmado Celedonio Castrillo.
Em temo que Espanya no ha avançat gaire des del 1946.