La Sílvia Roca és infermera a l’hospital d’Igualada i arrel de que la seva filla Gina li detectessin diabetis mellitus (DM) tipus 1 va decidir aportar un granet de sorra a la millora de la investigació d’aquesta malaltia. L’Esther Maldonado és R. Servei de fisioteràpia del CSSI-RPV, i presidenta de l’ADC delegació de l’Anoia. Va ser diagnosticada de DM tipus 1 als 9 anys. Sap el que és conviure les 24 hores del dia amb la diabetis i per aquesta raó juntament amb altres persones que conformen l’Associació de diabetis ha volgut ajudar als que estant amb la mateixa situació.
Què és la diabetis? Quants tipus hi ha?
La diabetis és una malaltia metabòlica no contagiosa que és causada per la mancança d’una hormona anomenada insulina. Aquesta és segregada pel pàncrees i amb una persona que pateix diabetis aquest pàncrees per causes diverses deixa de segregar la insulina fent que els nivells de glucosa en sang s’elevin.
Tenim dos tipus de diabetis ben reconeguts:
Diabetis tipus 1 que representa un 5%-10% de tots els casos de diabetis. Cal dir que és una de les malalties cròniques més freqüents a la infància. S’inicia en nens i en adults joves d’aquí que col·loquialment se l’anomeni diabetis juvenil. En la DM1 es caracteritza per un augment dels nivells de glucosa a la sang a causa que el pàncrees no produeix insulina.
Diabetis tipus 2 és la forma més comuna de diabetis un 80%-90% de tots els casos. S’inicia en adults, d’aquí que se la conegui com la diabetis de la gent gran. En aquest cas els nivells de glucosa s’eleven a causa de la incapacitat del pàncrees de produir o de poder utilitzar de manera correcta la insulina. Entre el 60-75 anys, 20 persones de cada 100 tenen diabetis tipus 2..
També tenim la diabetis gestacional, aquesta representa un 12% de tots els embarassos en dones sense diabetis prèvia. En aquests casos estem parlant d’intolerància oral a la glucosa, són persones que presenten nivells de glucosa en sang més elevats del normal, però no el suficient per ser classificades com a persones amb diabetis.
Com es detecta una diabetis?
La diabetis en general es detecta a través d’una anàlisi de sang. Els valors normals de glucosa en sang oscil·len entre 70-110 mg/dL.
Si el resultat de l’analítica es correspon a una de les següents situacions, indica que estem davant d’un diagnòstic de diabetis:
En dejú, igual o superior a 126 md/dL en dues determinacions
A qualsevol hora del dia, valors iguals o superiors a 200 mg/dL acompanyats de símptomes característics dels quals parlarem més endavant.
Després de la ingesta d’un preparat de glucosa (75gr), valors superiors a 200 mg/dL. Cal tenir present que aquesta prova es realitza a les persones que en dejú tenen valors de glucosa entre 100 i 126 mg/dL.
Hemoglobina glicosilada (HbA1c) igual o superior a 6,5%
Tal com hem dit aquests valors han d’anar acompanyats d’uns símptomes característics i molt significatius sobretot en la DM1 que ens alertaran d’aquesta possibilitat, aquests són:
Molta set (polidípsia)
Moltes ganes d’orinar (poliúria)
Molta gana (polifàgia)
Pèrdua de pes
Cansament.
Aquests símptomes seran els que ens faran anar al metge per veure que ens està passant, en la DM2 al ser d’aparició més lenta de vegades ens costa més apreciar-los i ens podem detectar una diabetis en un control rutinari.
Tenim molts casos a l’Anoia?
A l’Anoia com en moltes altres comarques, en general a Catalunya tenim molts casos de diabetis. Des de l’Associació de diabetis de Catalunya representem a les més de 560.000 persones amb diabetis que hi ha diagnosticades a Catalunya. També cal tenir present que es calcula que un 56,5% d’adults amb diabetis encara no estan diagnosticats. Cal destacar que cada vegada es diagnostiquen més persones amb DM2 a causa dels hàbits sedentaris, alimentaris… Crec que cal prendre consciència d’aquests fets per a poder evitar debutar en una diabetis.
Tenim una associació de diabetis a Igualada. Des de quant ? Qui la va portar a terme? Quanta gent en forma part?
A Igualada tenim la seu de l’ADC delegació de l’Anoia des del 15-10-2016, estem ubicats al C/Trinitat, 12 a l’Espai Cívic Centre, allà realitzem xerrades obertes a tothom que li interessi el tema (familiars, persones afectades, personal sanitari i docent…), també realitzem suport a totes aquelles persones que requereixen la nostra ajuda.
La vàrem portar a terme tres persones el Carles Regordosa, l’Oriol Marsal i jo mateixa, ja que ens movia molt poder ajudar a tota aquella persona que estava en la nostra situació i volíem poder posar el nostre granet de sorra en fer més fàcil conviure amb la diabetis.
Actualment som una delegació petita però ja som 16 socis que se sumen a tots els que hi ha a Catalunya dins de la nostra associació que aquest any compleix 25 anys que està en funcionament.
Què s’ha de fer per formar part de l’associació?
Per formar part de l’associació només cal fer-se soci. Això ens permet a l’associació i a les seves delegacions a seguir realitzant les xerrades, donar els serveis als seus socis i aconseguir millores a tot el col·lectiu que tenim diabetis.
Es pot fer via web a www.adc.cat i emplenar la sol·licitud seguint els passos que va marcant el programa.
Què és un diabet-roll?
El diabet-roll és un porta entrepans ecològic, reutilitzable, ajustable (la qual cosa fa que s’adapti fàcilment a qualsevol aliment com fruita, Sandwich, entrepà….) i es pot rentar perquè es pugui reutilitzar molts cops. La diferència en altres porta entrepans és que el donatiu que es dóna quan s’adquireix un diabet-roll està destinat al Centre per a la Innovació de la Diabetis Infantil (CIDI) de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.
Quan i com apareix la idea de fer un diabet-roll?
Bé doncs, al mes d’Agost del 2016, la meva nostra filla Gina Lloret Roca, va ser diagnosticada de Diabetis Mellitus tipus I, va debutar en només 2 anys i 9 mesos i després de la dura experiència i d’una excel·lent atenció rebuda tant pel servei d’Urgències pediàtriques de l’Hospital d’Igualada, del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), com de la Unitat de Cures Intensives Pediàtriques de Sant Joan de Déu com de la planta d’Hospitalització i del servei d’Endocrinologia del mateix centre, una no es treu del cap que està en deute i que vol aportar un gra de sorra perquè la recerca en aquesta patologia avanci i es trobi la cura definitiva. Com diu la Gina: Quan deixaré de tenir diabetis, mama?
I el cap sempre va barrinant, pensant com i què podem fer per col·laborar? I un dia d’Agost del 2018, cosint uns porta entrepans casolans pels meus fills, pel nou començament de curs, se’ns encén la bombeta i estant tots junts…. dic: Nois que us semblaria si cosim molts porta entrepans i els diners que aconseguim els donem perquè investiguin en la cura de la diabetis???
I dit i fet, amb la col·laboració de tots ens vam posar mans a l’obra i al cap de 3 mesos vam aconseguir fer el primer donatiu de 1700 euros
I a dia d’avui ja n’hem recollit 1650 més, que esperem incrementar!!
Quins són els punts de venda on es pot trobar el diabet-roll?
Per poder adquirir un diabet-roll hi ha vàries opcions:
Es pot fer comanda via e-mail a diabetroll@gmail.com
I sinó també en podeu trobar als següents establiments d’Igualada:
La Lloca Maternitat i Criança: Carrer Comarca, 38
Nins Igualada: Carrer Santa Caterina, 55
Salut Dental: Avinguda Balmes, 30
Tres Unces: Carrer Sant Magí, 67
Cal dir que estem treballant per poder tenir diferents punts per adquirir i col·laborar amb aquesta campanya solidària.
Quina és l’aportació que es fa en cada compra de diabet-roll ? I on va destinada?
Cada diabet-roll té un cost de 10€ dels quals uns 3-4€ van destinats a comprar el material necessari per poder-los fer i la resta, va destinada íntegrament al Centre per a la Innovació de la Diabetis Infantil (CIDI) de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.
També s’ha fet una crida perquè la gent que pugui i vulgui col·laborar fent aportació de roba de cotó es pot posar en contacte amb nosaltres a través del correu electrònic que hem mencionat abans. I la veritat, que ja hi ha hagut gent que ens han fet arribar robes que tenen per casa o que han anat a comprar expressament que aprofitem per donar-los les gràcies en aquestes línies.