Sóc Pere Soler Bernaus, mestre d’arts marcials 6è Dan. Fait de director tècnic de base a la Federació Española de Karate. Emprenedor i practicant incansable.
Compartir els coneixements pel desenvolupament integral de les persones mitjançant les arts marcials és la meva passió, un granet de sorra per fer una societat millor.
Quines arts marcials oferiu al vostre centre?
Principalment oferim Nihon Taijitsu, que és un estil que té els beneficis del Karate, el judo i l’Aikido, ja que compateixen moltes tècniques i beneficis. És un estil molt adient en la formació per als infants i excel·lent defensa personal i desenvolupament per adults. També oferim Karate i Kobudo Japonès (Katana) només per adults.
Per a nosaltres, la nostra metodologia és l’important, l’art marcial és el mitjà per aconseguir un desenvolupament integral. Tenim connexió directe al Japó mitjançant el mestre Kai Kuniyuki i estem afiliats a la Federació Catalana de Karate.
També tenim titulacions oficials esportives per garantir un ensenyament reglat de l’escola catalana de l’esport.
Teniu des de nens fins a adults?
A la nostra escola tenim tota la progressió marcial des dels 4 anys fins a la tercera edat, adaptant l’art marcial segons l’etapa de la vida. De fet, l’escola es divideix en dos: l’escola de base i l’escola sènior.
Adaptem els continguts per etapes de la vida: infància, adolescència, joventut, maduresa, tercera edat. En cada etapa s’evoluciona segons les experiències que es van vivint i els objectius i necessitats són diferents.
Ja fa uns anys que les arts marcials estan de moda. Per què creus que és així?
Nosaltres oferim un treball de creixement integral de les persones tant a nivell físic, mental i emocional. Això permet trobar dins de l’art marcial, autoconeixement, seguretat, inquietuds, propòsits… Crec que en el segle XXI la gent és més conscient de viure en plenitud.
Quants anys fa que vau obrir el centre Budokan? Com t’imaginaves que seria quan el vas obrir?
L’any vinent celebrem el 20 anys, gràcies a un projecte per a crear entitats esportives del servei d’Esport de Vilanova del Camí. Vàrem començar amb l’escola esportiva de base, amb la intenció de crear una entitat on un alumne tingués un progrés d’infant fins adult garantint la pràctica fins la tercera edat. Ja fa 15 anys que o hem assolit. En nostre objectiu és que l’alumne integri l’art marcial a les diferents etapes de la vida.
Quin és l’èxit del vostre centre?
Nosaltres volem ser partícips en l’educació i desenvolupament de l’alumne en qualsevol edat, treballem l’autoconeixement, convivència, resolució de conflictes, hàbits saludables, canalització positiva a nivell mental i físic.
Més enllà de la tècnica i diversos moviments, les arts marcials també treballen el creixement personal i la duresa psicològica?
Jo diria que mitjançant la tècnica i el moviment marcial obrim la porta interior, es pren consciencia de les limitacions actuals, aquesta és la clau per començar ha evolucionar. Els moviments repetitius per buscar l’excel·lència preparen el subconscient per aplicar-ho a la vida quotidiana. Com diem els nostres alumnes, ser excel·lent no és dominar un moviment o un coneixement i s’ha acabat… ser excel·lent és cada dia fer-ho una mica millor en qualsevol aspecte de la vida.
També competiu contra altres centres en campionats, no?
Correcte, tenim un equip de competició. Creiem que la competició ajuda a un determinat nombre d’alumnes que tenen aquesta inquietud, però competir és totalment voluntari.
El nostre equip de competició ha tingut molt èxits a nivell nacional, portem 10 anys com el millor equip d’Espanya. L’any passat vàrem aconseguir 21 campions d’Espanya d’un total de 25 possibles.
Algun dels alumnes ha anat progressant i ha arribat a un nivell alt dins de la disciplina?
Tenim molts alumnes cinturons negres, uns 70, els graus més alts son de 4t Dan que ja és un nivell mig alt.
A la nostre entitat procurem donar el 100% dels nostres coneixement des del primer dia, animem als alumnes a que busquin l’excel·lència des d’un inici, així que considero que tots els alumnes tenen un nivell alt en cada cinturó.
Heu hagut d’aplicar molts protocols amb pel coronavirus? És un esport de contacte…
La seguretat per davant de tot. Ens hem format a través de la Generalitat de Catalunya en protocols i plans d’acció en cas de malaltia infeccioses.
Els protocols són estrictes: control d’entrades i sortides, neteja de calçats i mans, presa de temperatura, tothom amb mascareta a l’entrar i durant l’entrenament.
Per tenir una traçabilitat eficaç hem reduït la ràtio a 10 persones en grups bombolla i dins el grup hem creat bombolletes en forma de binomi estable per els exercicis en contacte.
Cada alumne té 4m2 individuals i quan treballen en parella estable tenen 8m2. Respectant la distancia social de 2m entre alumnes o binomis.
Practicar arts marcials és segur, tenim en compte que els alumnes segueixen una disciplina inherent a les arts marcials i això ens ajuda molt a evitar possibles contagis. No hem de tenir por a fer activitats. Recomanem que qui vulgui fer arts marcials busqui un club federat per garantir un ensenyament reglat i practicar amb seguretat.