12.2 C
Igualada
Dilluns, abril 12, 2021

Repensar la nostra cuina amb plantes oblidades

Oriol Càlichs
Tècnic en hostaleria i turisme i membre de la Candidatura de Poble Actiu

Els cuiners necessitem productes nous per trencar la monotonia de cuinar sempre amb els mateixos ingredients. La globalització fa que tinguem a l’abast un munt de productes, tècniques i receptaris d’arreu del món, és un caramel massa llaminer. Però si ens deixem portar pels corrents que marquen tendència, deixem enrere tot un equipatge de segles de cultura culinària. Podria arribar el moment en què aconseguiríem ser uns grans experts en l’elaboració del sushi, especialistes en “asados” o dominar la cuina italiana, però en detriment de no dominar les nostres tècniques o plats de sempre: un bon arròs caldós, un pollastre rostit o uns fideus a la cassola.

Potser ens estem passant de globalitzats i estem menyspreant plats, productes i tècniques nostres en favor d’una manera de fer més ràpida i econòmica. Qui utilitzarà els nostres productes si no els cuinem? Qui els produirà si no tenen sortida? Perdre tot això és perdre una part de la nostra cultura, és com fer desaparèixer els diacrítics per facilitar l’escriptura de la nostra llengua. Si és la nostra riquesa cultural, ja sigui gastronòmica o lingüística, cal conservar-la!

Amb tot això, vull deixar clar que no tinc res en contra de la cuina internacional, ni molt menys. Jo mateix he participat en tallers de cuina japonesa i m’agrada amarar-me de la cuina de diferents cultures gastronòmiques. Però sense oblidar que la meva base són els grans rostits i guisats ancestrals de la cuina catalana.

Per tots aquests motius és tan interessant i necessari, que unes persones hagin posat la banya en recuperar un seguit de plantes i els seus usos culinaris o de medicina natural tradicional ja quasi oblidats. El Col·lectiu Eixarcolant ja fa temps que treballa en la recuperació de plantes tradicionals típiques de receptaris d’altres temps. Estudien la seva reintroducció agrícola, ajudant així a la diversificació productiva de proximitat i a l’hora, enriquint la nostra dieta del dia a dia. Es tracta de plantes totalment adaptades al nostre medi, resistents a la falta de pluja o les variacions climatològiques del llarg de l’any. Per tant, moltes d’elles són fàcils de cultivar sense una gran necessitat de rec i creixen de manera espontània als nostres boscos, marges o camps abandonats.

Aquest cap de setmana es fa la “4a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades” a Igualada, per molts, males herbes. Moltes persones grans comenten que aquestes herbes les utilitzaven per alimentar el bestiar (ells ja havien perdut el costum de menjar-ne) i nosaltres ja ni les coneixem. Però el que trobo més trist és que hi ha moltes persones de la meva edat que ja no saben diferenciar el romaní de la farigola, o no coneixen l’orenga si no va dins un pot de vidre ben etiquetada. És així de trist, però la societat de consum a fet que haguem perdut uns coneixements ancestrals, passats de generació en generació.
Cal posar en valor aquests cultius, cal crear una xarxa de comerç de plantes silvestres comestibles a la Conca, perquè, tal i com arriben a la cuina de l’escola Ramon Castelltort, puguin arribar sense massa o cap intermediari, del pagès al comerç local, a altres menjadors o a restaurants.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Obre les portes “Moda Re-”, una botiga de Caritas de roba sostenible

Aquest passat divendres va obrir les portes a Igualada una nova botiga de moda: “Moda Re-” , que posa a la venda tot tipus...

Comencen concentracions en contra de l'”allau” de parcs eòlics i solars

La Xarxa Segarrenca per la Sobirania Energètica ha començat a mobilitzar-se en contra de "l'allau i massificació" de centrals eòliques i solars que hi...

No poden trencar la tendència de derrotes tot i el bon partit

VIC RIUPRIMER 4 CF IGUALADA 1 Inversemblant derrota de les igualadines en un partit per sortir amb el cap ben alt. Les blaves visitaven el complicat...

Victòria balsàmica

Inici de la segona fase pels igualadins. Deu partits per intentar aferrar-se a la Tercera Divisió. Repte complicat, però sent coneixedors que treure una...

Benvinguts al programa d’Escoles Ambaixadores del Parlament Europeu

Per aquest curs actual 2020-2021, ens han escollit per ser una de les escoles ambaixadores de la Unió Europea. Cada any, la direcció general de...
Compartir