Noves fonts alimentàries per cobrir les necessitats futures de la humanitat
N

6 de juny de 2018

Com ja us he vingut comentant en anteriors articles, la importància dels temes d’economia circular són rellevants, tant pel que fa a l’impacte en positiu per el medi ambient com per l’impacte econòmic que pot suposar pel teixit industrial i per la societat en general.

Aquest cop m’agradaria centrar-me en un dels sectors rellevants a Catalunya: la indústria alimentària. La futura demanda aliments, sobretot pel que fa a carn i productes rics en proteïnes, és un dels aspectes més preocupants a la vista de les xifres de creixement poblacional. En les últimes dècades, el consum mundial de proteïnes animals ha augmentat considerablement. Per l’any 2050, la FAO preveu una població mundial de 9 mil milions i una producció de carn necessària de 410 milions de kg per any. Aquesta tendència ininterrompuda d’augment del consum de proteïna animal, sumat a la limitació pel que fa a productivitat dels seus sistemes de producció actuals (es necessiten de 2 a 15 kg de material vegetal per produir 1 kg de producte d’origen animal), fa necessari abordar diferents solucions per garantir la sostenibilitat del sistema productiu i la correcta alimentació de la població en el futur.

És per això que la indústria cada cop està més sensibilitzada en la recerca de noves fonts de proteïna alternatives per la alimentació humana i animal. Aquestes noves fonts de proteïna provindran, tant de proteïnes de novo com de valoritzacions de diferents sub-productes, donant un nou ús a matèries que actualment no s’estan utilitzant. Per tant, la solució a aquests grans reptes ha de venir d’una font renovable, sostenible i que s’emmarqui dins d’una estratègia de residu-zero.

Per portar-ho a un projecte en concret i fruit de la col·laboració empresa-centre tecnològic, sorgeix l’interès de l’empresa PAYMSA (Grup Carinsa) en la investigació de les tecnologies de condicionament i processat necessàries per obtenir fonts alternatives de proteïna. Per una banda, nous aliments pel consum humà, incloent població infantil i gent gran. Per altre banda, es busca desenvolupar noves fonts proteiques per a alimentació animal que redueixin la pressió sobre el sistema agrícola i la dependència europea d’importacions de cereals.

En l’execució del projecte, s’està treballant amb noves fonts com poden ser la proteïna d’insectes cada cop més present en el món occidental, així com en la valorització de subproductes orgànics d’origen animal (ossos, sang…) i vegetal (microalgues, bolets,…). Pel que fa al insectes, val a dir que ja existeixen diferents granges especialitzades en la cria d’espècies concretes per a alimentació humana, ja que ofereixen alts rendiments productius, concentracions de proteïna elevada i ingredients d’alt interès nutricional.

Els resultats d’aquest projecte aportaran solucions a un dels grans reptes socials del futur, l’alimentació de la creixent població mundial, contribuint paral·lelament a millorar els problemes de sostenibilitat ambiental del sector alimentari, augmentant l’ús racional de la terra (actualment del 40 al 50% del sòl agrícola mundial s’utilitza per a pastures de bestiar i producció de pinsos) i reduint el consum d’energia associat a les activitats del sector. També, s’investigarà en tecnologies i productes amb un enorme mercat potencial, tant a nivell nacional com europeu, sent una important oportunitat de negoci empresarial i per a la creació d’ocupació.

Joan Roig, Responsable Cooperació Industrial LEITAT Anoia

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta