La Biblioteca de Masquefa portarà el nom de M. Carme Junyent Figueras

Biblioteca de Masquefa
21 de gener de 2024

La Biblioteca de Masquefa es convertirà en un lloc per preservar la memòria i el llegat de M. Carme Junyent Figueras, i inclourà un espai gràfic per recordar i explicar la seva figura. El dimecres, 24 de gener, aquest equipament municipal, serà batejat amb el nom de la lingüista masquefina, en un acte que tindrà lloc a les 17:30 h.

Aquest esdeveniment no només reconeixerà el seu impacte en l’àmbit lingüístic a Catalunya i a nivel internacional, sinó que la seva contribució a la comunitat masquefina. Després del bateig de la biblioteca, es presentarà el llibre ‘No patiu per mi. Gastronomia, llengua i amistat: la Joia de Viure’.

Una figura cabdal per a la Vila

Maria Carme Junyent Figueras ha estat un referent en l’àmbit lingüístic les darreres dècades. Una masquefina universal involucrada en el teixit social i cultural, que ha fet d’ambaixadora de la Vila allà on ha anat i ha estat una ferma defensora de la diversitat lingüística i de la llengua catalana i d’una manera de fer i de ser que ha consistit a conviure sense renunciar a la diversitat. Ens va deixar el dia 3 de setembre passat.

Va estudiar filologia a la Universitat de Barcelona i es va desplaçar a les universitats de Marburg, Colònia i Califòrnia per completar la seva formació. Es va doctorar a la Universitat de Barcelona amb una tesi sobre les llengües a l’Àfrica i la seva expansió. Era professora del Grau de Lingüística general a la Facultat de Filologia i Comunicació de la Universitat de Barcelona –especialitzada en les llengües amenaçades, l’antropologia lingüística i les llengües de la immigració a Catalunya–, i fundadora i directora del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) i del Grup de Lingüistes per la Diversitat (GLiDi).

 Biblioteca de Masquefa
Biblioteca de Masquefa

Va formar part del comitè d’experts consultats per a la redacció de la Declaració Universal dels Drets Lingüístics i va ser membre del Comitè Científic Internacional de Linguamón – Casa de les Llengües. També va formar part dels fundadors de la Revista d’Igualada, va comandar l’inventari de les llengües que es parlen a Catalunya i va ser la presidenta del Consell Lingüístic Assessor del Govern de Catalunya.

Masquefa va tenir la sort d’homenatjar-la en diverses ocasions, en especial, en destaquen els lliuraments del Premi Sant Jordi de Masquefa i de la Fava d’Argent de Masquefa. Això no obstant, els seus reconeixements han estat nombrosos i de caràcter nacional i internacional; entre els quals destaca la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, “per la seva llarga trajectòria en l’estudi i la defensa de la diversitat lingüística a Catalunya i al món”, l’any 2019.

El 9 de setembre, els masquefins van acomiadar-se de la M. Carme, en una sentida cerimònia celebrada a La Fàbrica. La sala es va omplir per retre-li homenatge i es va ressaltar la contribució de la M. Carme al municipi i a la llengua catalana. La comunitat masquefina va mostrar la seva apreciació a través d’una participació massiva, destacant la influència positiva que ha tingut en la vida de tants i en el moviment social i cultural de la Vila. La seva pèrdua deixa un buit a Masquefa, però el llegat de la seva vida continuarà ben viu.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari