Igualada assoleix el poder polític més alt de la seva història

963
Alba Vergés i Àngels Chacón el dia de l’investidura.

Igualada mai havia estat tan amunt en política, ni els temps d’Antoni Dalmau com a president de la Diputació, ni del General Vives ni la família Godó a Madrid. Els darrers dies s’han produït moviments que han acabat convertint la capital de l’Anoia en un referent de primera línia al país, assolint el poder polític més alt de la seva història. I encara podria ser més gran.

Dimarts al vespre, el President Quim Torra anunciava per sorpresa la modificació del seu govern inicial, de manera que, tal i com ja es rumorejava i havia publicat La Veu, la igualadina Alba Vergés (ERC) és la nova consellera de Salut, en substitució de Toni Comín. Més sorprenent va ser l’elecció de la també igualadina -i fins ara regidora de l’Ajuntament- Àngels Chacón (PDeCAT) com a consellera d’Empresa i Coneixement, si bé també en la darrera legislatura ha estat directora general d’Indústria de la Generalitat.

Alhora, també cal tenir en compte la nova consellera de Cultura, Laura Borràs (JuntsxCat), esposa del metge igualadí Xavier Botet, molt vinculada a Igualada, on hi és moltes vegades i on, de fet, hi té la seva colla d’amics.

Salut i Coneixement, dues vessants molt “igualadines”

Dels 13 consellers que s’asseuran a la taula rodona del govern, al Palau de la Generalitat, tres, doncs, tenen una relació intensa amb Igualada, situació que ha aixecat una enorme sensació de positivisme entre la societat civil d’Igualada. L’alcalde Marc Castells declarava dimecres que “és una situació extraordinària per a Igualada, de la que ens n’hem de sentir molt orgullosos”. Castells recordava que precisament a Igualada s’han treballat molt les polítiques de l’àmbit de la Salut i el Coneixement, fent referència al 4D Health, i al Campus Universitari. “És la demostració que hem fet les coses ben fetes, i haurem d’aprofitar les oportunitats que ens puguin arribar en un futur”. L’alcalde d’Igualada i el Rector de la Universitat de Lleida (UdL), Roberto Fernández, van celebrar en una conversa telefònica la decisió del President de la Generalitat.

Situació delicada al país

Ningú no pot oblidar, però, que el nomenament de les igualadines ha vingut motivat per la situació política que viu el país, amb consellers empresonats o a l’exili, i amb l’aplicació de l’article 155 contra les institucions públiques de Catalunya.

Per això, una de les primeres signatures que hauran de fer Vergés i Chacón, al costat dels seus companys del Consell Executiu serà, com ja s’ha anunciat, interposar una querella per prevaricació. El dictamen de la Comissió Jurídica Assessora ja preveia l’opció de mesures legals per part del president. El primer Consell Executiu també impugnarà l’aplicació de l’article 155 en el seu conjunt, i alhora presentarà al·legacions contra la impugnació per part del govern espanyol d’onze lleis d’alt contingut social durant el període durant el qual ha estat vigent aquest article.

Jordi Puiggròs