“El nivell de pólvora que hi haurà a la trobada d’aquest dissabte no s’ha vist mai abans a Igualada”
"

10 de juny de 2022

Igualada serà la capital dels Diables aquest dissabte 11 de juny amb la Mostra de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya 2022. Convocats pel Ball de Sant Miquel i els Diables de la ciutat, hi participaran dotze Balls centenaris del Gran Penedès i el Camp de Tarragona. Mig miler de diables actuaran en cinc barris diferents a la tarda, abans de fer una cercavila de foc i una espectacular encesa conjunta final a la plaça de l’Ajuntament al vespre. En parlem amb la colla organitzadora, el Ball de Sant Miquel.

Reunir 500 persones en un esdeveniment a Igualada no és fàcil.
Aquest és un acte que ja es feia abans de la pandèmia i en què les 12 colles que formem part de la coordinadora de Balls de Diables Tradicionals ens trobem en una ciutat, habitualment a la Capital de la Cultura Catalana, que aquest any com sabeu és aquí a Igualada. Va haver-hi una persona a les xarxes que comentava que aquesta trobada és la Champions League dels balls de diables. El nivell de pólvora que hi haurà, no s’ha vist mai a Igualada.

No es fa un únic acte al centre sinó que se’n fan pels diversos barris, no?
Habitualment, les expressions de cultura popular durant la Festa Major, es fan al centre de les ciutats, al casc antic. Però al ser fora de la Festa Major, vam pensar que podíem anar fora del centre i el fet de descentralitzar-ho ens permet que totes les colles actuïn. Fer els 12 balls parlats en un mateix espai ho allargaria massa, així que vam decidir dividir-los en els diversos barris que hi participen.

Foto: Dani G. Crespo

Què és un ball parlat?
El ball parlat, o entremès també se’n pot dir, és un espectacle més aviat de teatre de carrer, no hi ha dansa. És un text entre el bé i el mal. Les forces infernals contra els arcàngels.

Un cop s’acaba aquest entremès, que dura uns deu minuts, es segueix amb els versots satírics, en què es tracten temes d’actualitat i es fa l’estripada contra qui calgui.

Hi ha el model penedesenc i el tarragoní. Quines són les diferències?
El penedesenc és un model de ball parlat amb Llucifer, Diablessa… en què hi ha diàleg.
El model tarragoní, teòricament no té ball parlat. L’únic que hi ha són diables, sols, que cremen i prou.

Però en el postfranquisme, amb la recuperació d’aquests balls, els de la zona de Tarragona van incorporar un ball parlat a semblança del model penedesenc. El ball de diables de Reus és l’únic que potser segueix de manera més estricta el model tarragoní.

Quin és l’origen del Ball de Sant Miquel a Igualada?
Està documentat de principis del segle XV. Però arriba el franquisme i tot això desapareix.
Sempre hi ha hagut la tradició patronal de reverència als sants. Això és innegable en la tradició catòlica de la qual venim. A l’Edat Mitjana es feien festivitats al voltant del Sant. Ara, com el feien en aquella època, no ho sabem. Potser només cremaven una torxa i prou. El que nosaltres recuperem és el model del segle XVIII.

I quan es recupera a Igualada?
En el nostre cas el vam recuperar l’any 2011. El text que s’havia fet servir a Igualada el vam trobar a l’arxiu Joan Amades. Cada poble té el seu text, que té més o menys coses en comú, però que la transmissió oral ha fet que hi hagi diverses versions.

Quants sou al Ball de Sant Miquel?
En cadascun del balls som entre 35 i 50 persones. Però no tots ells porten el foc encès, sinó que també hi ha els que porten el carro, qui porta la pirotècnica, els que toquen el tabal, els encenedors. Aquest dissabte, per exemple dels 500 que preveiem que vinguin de totes les colles, n’hi haurà uns 350 amb foc.

Foto: Dani G. Crespo

La majoria de colles de diables no fan balls parlats, actualment.
Sí, precisament és amb el post-franquisme, apareix el fenomen dels Comediants, la companyia de teatre, que es fixa en totes les Festes Majors d’aquesta zona de la Catalunya Nova i ho porten a Barcelona com a espectacle de carrer, on hi posen la seva fantasia. Tot això s’acaba convertint en la creació d’unes noves entitats de foc que ja no segueixen el model tradicional sinó que afegeixen altres elements i que ha evolucionat en el que veiem en moltes colles de diables no tradicionals.

També feu un taller i concurs fotogràfic durant la jornada. Les fotografies de foc sempre son molt atractives.
Nosaltres calculem que el concurs organitzat per l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada, que és puntuable per la Lliga Catalana de Federats, hi vindran una setantena de persones. Però a més del concurs, hi ha fotògrafs especialitzats en foc que segur que també hi seran. I per aquelles persones més aficionades, al matí es fa un taller de fotografia a l’Adoberia Bella a càrrec de Dani G. Crespo. D’altra banda, La Sala Municipal d’Exposicions, acull l’exposició fotogràfica “Retrats sota el foc”, del mateix fotògraf, fins el 19 de juny.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?