El formatge, de la comarca!

12 de febrer de 2021

Aquesta setmana volem parlar d’una petita explotació ramadera ecològica situada a La Torre de Claramunt, la Formatgeria Flor d’Ametller. El Domènec, l’Oriol i el Cristian són els encarregats de tirar aquest projecte endavant.

Flor d’Ametller es una explotació de cabres que actualment compta amb un ramat d’unes 150 cabres. La seva filosofia de treball fa que les característiques d’aquest projecte tinguin lloc dins un context ecològic, on el benestar dels animals, la seva alimentació i el seu procés a l’hora d’elaborar el producte siguin valors associats.

L’alimentació d’aquestes cabres és un dels aspectes que ens demostra aquesta manera diferent de treballar. La totalitat de la seva alimentació és de la producció que ofereix la mateixa finca, donada d’alta dins els organismes de control d’explotacions ecològiques des del 2002.

El gra extret dels seus camps, el farratge i la palla son part de la seva alimentació. Però això no es tot. Diàriament les cabres realitzen la neteja dels boscos de la vora. Aquest element, a part de donar valor a la seva feina, ajuda a la reducció del risc d’incendi forestal, augmenta la qualitat de vida dels animals i naturalitza la seva alimentació, sempre seguint les pautes d’una filosofia totalment ecològica.

La raça per la qual han optat des del primer moment és una cabra rústica, adaptada a l’entorn mediterrani. Un dels inconvenients que podríem destacar d’aquest tipus de cabra és la poca producció de llet respecte a les races lleteres. I aquí arriba la gran pregunta, per què muntar una explotació lletera amb una cabra que produeix tant poca llet? Amb la producció de formatges, tot i ser a molt petita escala, volen donar viabilitat econòmica al projecte, fent front a les depeses vinculades. Aquest sistema de treball no seria viable amb races amb grans braguers. Al pasturar al sotabosc, aquestes tindrien dificultats i inclús podrien resultar-ne ferides per matolls i esbarzers.

Aquesta visió d’explotació que integra animals, entorn, agricultura i bosc com una sola unitat, fa que la prioritat principal de l’equip de Flor d’Ametller en cap cas sigui la producció de llet. L’objectiu principal del projecte és el de ser capaços fer viable una activitat econòmica dins un ecosistema natural, evitant en lo possible alterar-lo, i on els animals siguin els protagonistes principals. Pel que fa al producte, s’opta en tot moment per prioritzar la qualitat davant la quantitat.

Tot això fa que la producció de formatges sigui molt irregular, ja que depèn del cicle reproductiu natural del animals que aquests facis més o menys llet. Quan les cabres tenen les seves cries, no poden ser munyides fins que els cabrits siguin suficientment forts per poder-se alimentar per ells mateixos. Degut a això, en els mesos de cria, la producció dels seus formatges disminueix o gairebé desapareix.

Totes les femelles que neixen a l’explotació es queden per anar ampliant el ramat, mentre que els mascles son venuts per a la seva carn. El fet d’anar ampliant en nombre de caps de bestiar, permetrà amb els anys que Flor d’Ametller sigui un projecte ecològic sostenible. Al tractar-se d’un projecte embrionari, actualment, tots els beneficis que obtenen són reinvertits en la millora de l’explotació.

Actualment, aquests tres pagesos i ramaders estan iniciant un nou projecte de gallines ecològiques amb la mateixa filosofia de treball. Aquestes, a part de produir ous ecològics, serviran per eliminar les males herbes dels terrenys a conrear i aportaran l’adob als cultius que acabaran produint el menjar pels animals de la pròpia explotació.

Explotacions com la del Domènec, l’Oriol i el Cristian ens demostren que no cal optar sempre per un model intensiu. El seu model de gestió farà que assolir el nivell de viabilitat que els permeti viure d’aquesta activitat sigui una mica més llarg. El que podem afirmar però, és que la seva filosofia de treball fan que els seus formatges siguin representatius del seu estil propi.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari