La Biblioteca Central d’Igualada va acabar l’any 2024, l’any del seu 25è aniversari, amb 181.000 visitants i 133.000 documents prestats, fet que suposa una mitjana de 464 documents que es deixen en préstec cada dia. Aquesta és una tendència a l’alça que s’ha anat mantenint en els darrers anys i aquest darrer any la Biblioteca ja ha recuperat els indicadors d’abans de la pandèmia de la covid.
Pel que fa als visitants l’augment respecte el 2023 ha estat del 16% . I el nombre de documents deixats en préstec ha pujat un 7%. Els usuaris del servei de préstec han augmentat també en els darrers anys i aquest 2024 van ser de 39.555, un 5% més que el 2023 i un 14,5% més respecte el 2019, abans de la pandèmia. La franja d’edat que més utilitza el servei de préstec és la infantil, els adults a partir de 40 anys i la gent gran. El servei de préstec de tot tipus de documents s’erigeix així com el més important i més utilitzat dels que ofereix la Biblioteca a la ciutadania.
A part dels llibres, el préstec de revistes també ha augmentat i se n’han deixat 4.000 en préstec. Aquesta dada respon a l’actualització del fons i a la incorporació de nous títols en funció dels gustos dels usuaris, i actualment la Biblioteca està subscrita a 130 títols. A més dels documents en paper també va créixer considerablement el préstec de documents digitals a través de la plataforma i app BiblioDigital, un recurs gratuït que poden utilitzar els usuaris amb carnet de totes les biblioteques catalanes. Concretament els de la Biblioteca Central d’Igualada es van descarregar 10.209 llibres, revistes i diaris digitals, un 15% més respecte l’any 2023.
Pel que fa al nombre d’activitats programades se’n van fer 216 que van comptar amb uns 5.000 assistents. A més, es van fer un total de 147 visites escolars i sessions de formació amb alumnes dels instituts, una activitat que permet als infants i joves conèixer a fons tots els recursos presencials i virtuals i aprofundir en el coneixement de les fonts d’informació existents a l’hora de fer els seus treballs de recerca. Un total de 1.583 persones es van fer el carnet l’any passat i pel que fa al fons documental actualment és de gairebé 114.000 documents, el gruix dels quals són en format llibre: des de novel·les, assaig, coneixements, còmics i contes.
La Biblioteca continua treballant per esdevenir un espai cultural viu, amb la lectura com a pilar principal però oberta a la creativitat i a la generació de coneixement per part dels ciutadans.