Mindfulness en els equips d’alt rendiment
M

11 de juliol de 2018

Avui dia grans organitzacions entrenen als seus equips d’alt rendiment en Mindfulness i meditació. S’ha pogut comprovar científicament que meditar reporta molts beneficis. Fins fa molt poc temps, s’associava amb la relaxació i amb la reducció de l’estrès. Ara, mitjançant les tècniques d’imatge cerebral desenvolupades en els darrers anys, s’ha pogut demostrar que meditar permet modificar l’estructura del cervell i també les seves funcions.
Tan sols mitja hora de meditació al dia n’hi ha prou per augmentar la capacitat d’atenció i de concentració; millorar la memòria i el procés de presa de decisions. I, potser el més important, regular les emocions. Això fa que, en un equip, les persones s’entenguin, siguin més empàtiques i es portin millor, que estiguin més integrades i l’equip sigui més compacte, el que repercuteix positivament en la qualitat del treball.

La pràctica d’Mindfulness és un entrenament sistemàtic de l’atenció que permet als equips d’alt rendiment desenvolupar recursos interns d’auto-observació i auto-regulació, que brinden la possibilitat de desactivar reaccions automàtiques, a través d’observar clarament les reaccions corporals i emocionals que sorgeixen davant de diverses situacions.
Els equips aprenen a aturar-se, fer una pausa i respondre de manera més adaptativa, desactivant la cadena reactiva que es genera en situacions d’estrès. Això implica entrenar la ment per estar plenament atent en el moment present, justament el contrari al que succeeix en la reacció de l’estrès.

L’entrenament basat en mindfulnes desenvolupa un alt nivell de consciència, i li permet a l’equip d’alt rendiment enfocar la realitat del moment present acceptant, el que implica sortir del “pilot automàtic”, i viure plenament el present tal qual es manifesta, per poder , des d’allà, donar les respostes i fer els canvis necessaris de manera més conscient i eficaç.
L’entrenament en Mindfulness permet a l’Equip d’alt Rendiment:

• Augmentar la capacitat de gestionar situacions d’estrès.
• Major flexibilitat en la presa de decisions.
• Major creativitat en la resolució de conflictes.
• Mantenir l’equilibri i el focus mental sostingut en ambients desafiadors.
• Reduir intencionalment les reaccions d’estrès, fent eleccions conscients en resposta als desafiaments del propi equip.
• Involucrar-se en equips de treball a través d’un lideratge autèntic i genuí.
• Crear i sostenir hàbits de treball saludables.
• Accedir a un major nivell de calma i estabilitat.

Sònia Gómez de Segura Herrero

Professora Sènior i Coach del departament d’Estratègia, Lideratge i Persones d’EADA

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta