L’editorial: Inversions a l’Anoia

84

La proposta de Pressupost de la Generalitat enviada pel Govern al Parlament de Catalunya contempla, pel que fa a l’Anoia, una inversió més alta que la dels darrers anys. Almenys respecte el 2017, que és el darrer balanç econòmic que es va presentar. És destacable l’augment del 49% respecte aquells números, perquè això suposarà una major dotació econòmica respecte les necessitats del nostre territori. A més, podem congratular-nos que l’Anoia, que rebrà més de 24 milions d’euros, tindrà més injecció de diners que comarques com l’Alt Penedès, el Garraf, o el Bages.

Tothom coincideix a afirmar que els números presentats pel Govern de la Generalitat, amb el suport assegurat de Catalunya en Comú, representen un pas endavant en matèria social, i d’això en podem estar ben satisfets. Ja es nota també a l’Anoia, on les previsions són importants en salut (700.000€ per l’Hospital d’Igualada) i també en educació (on destaquen els quasi 2,7 milions del nou institut Badia Margarit de la capital de l’Anoia). També en més personal públic, sobretot professors.

Amb tot, la majoria de les inversions a la comarca es destinaran al manteniment del que ja tenim: carreteres, xarxes de sanejament o abastiment d’aigües i, especialment, la línia dels Ferrocarrils de la Generalitat.

Hem tardat tres anys per tenir un pressupost d’una institució que és cara de mantenir i que en els darrers anys tenia poc rèdit per als ciutadans. La complicada situació política hi ha tingut molt a veure. Per tant, és de sentit comú comptar amb una dosi de comprensió. Que els números presentats tinguin una important dotació social és molt benvingut, però és també un disgust que no hi trobem ni una línia ni per l’enllaç de la Ronda Sud, les millores a la B-224, o l’anunciat i arxipromès desdoblament de la C-15. Portem massa temps esperant infraestructures clau per a aquest territori, i des dels temps del conseller Nadal, amb la crisi pel mig, molt poca cosa. Que això sigui també compartit amb la majoria de comarques no és una excusa. Si hi ha diners per anar fent línies de metro noves a Barcelona, també n’hi ha d’haver per a la resta del país.