Un article de
Carlota Carner
3ª Tinent d’alcalde, regidora d’Urbanisme, Governació, Talent i Organismes Externs de l’Ajuntament d’Igualada
5 de març de 2021

Una proposta raonable

Un article de
Carlota Carner

Des de l’equip de govern vam proposar al Ple de l’Ajuntament la modificació del pla general per tal de possibilitar que les plantes baixes dels carrers no comercials poguessin ser habitatge. És una proposta que pretén donar sortida a locals que fa molts anys que estan buits en carrers on no hi ha activitat comercial i que, per tant, tampoc no tenen perspectiva de tenir una sortida en els propers anys. El projecte, basat en l’ampliació d’ús de les plantes baixes (parlem sempre d’ampliació perquè es permet tant ús d’habitatge com el comercial), permetria fer aparèixer una significativa quantitat de nous habitatges, un 30% dels quals haurien de ser protecció oficial.

És evident, per tant, que s’afavoriria l’increment del parc d’habitatge assequible i accessible a la ciutat, amb la qual cosa es donaria resposta als col·lectius amb dificultats de mobilitat que cerquen habitatges lliures de barrares arquitectòniques. Alhora, també ajudaria a regenerar trams de carrers i barris que ara tenen locals vandalitzats que generen inseguretat, omplint-los de vida i creant noves sinergies urbanes.

D’altra banda, ja tenim habitatge digne en planta baixa a la nostra ciutat: en podem trobar al barri del Sant Crist, al barri de Montserrat, a l’antiga bàscula o al barri de Fàtima. Per tant, les construccions o les rehabilitacions que es plantegen en plantes baixes són perfectament viables i, a més, sempre haurien de reunir les condicions exigides per l’Ajuntament per certificar l’habitabilitat de qualsevol habitatge (ventilació, metres de façana, etc).

A més, l’aprovació d’aquesta proposta transformadora era i és totalment compatible amb la resta de polítiques que s’estan estudiant i treballant des de l’Ajuntament. N’és un exemple el Pla Local d’Habitatge, que està en fase d’anàlisi i diagnosi, i que establirà el full de ruta concret en polítiques d’habitatges a la nostra ciutat els propers anys, o les tres promocions d’habitatge públic que s’estan desenvolupant, concretament 25 habitatges al c/ Joan Serra i Constansó, 36 habitatges al c/ Virtut i 12 habitatges al c/ Sant Carles.

Per tant, el que es proposava era una proposta molt treballada tècnicament, que donava resposta a una demanda real i concreta de molta gent i que podia ser d’aplicació immediata. De fet, aquests darrers dies moltíssimes persones se’ns han adreçat preguntant-nos quan seria vàlida aquesta iniciativa.

A més, cal dir que aquesta proposta no ens la inventem nosaltres; ben al contrari, ja s’està aplicant en molts d’altres municipis de Catalunya (Vilafranca del Penedès, Barcelona o Girona, per exemple), d’Espanya i també en d’altres ciutats europees, i està funcionant molt bé. Perquè amb la recuperació de plantes baixes es revitalitzen barris, es potencia la cohesió social i es deixen enrere les imatges d’abandonament.

No obstant això, aquesta proposta va ser paralitzada pels grups municipals d’ERC, Igualada Som-hi (PSC i Comuns) i Poble Actiu, que hi van votar en contra. En un moment tan delicat socialment i econòmicament, es fa difícil d’entendre que hi hagi grups polítics de la ciutat que bloquegin propostes que ajudarien a millorar la vida de les persones oferint opcions d’habitatge adequades a les seves necessitats, i que dinamitzarien el sector econòmic vinculat a la rehabilitació i la construcció, creant també més ocupació.

És una proposta que només suma però que, tot i així, no ha pogut prosperar. Tanmateix, com ja hem dit reiteradament, des de l’equip de govern seguirem escoltant la ciutadania i proposant polítiques concretes i realistes que donin resposta a les realitats diverses que tenim a la nostra ciutat.

T'ha semblat interessant? Comparteix l'article amb els teus contactes!

Comenta aquesta entrada:

Et recomanem×