Avui, 25 de novembre, és el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. I en un dia com aquest, cal recordar que les violències masclistes són un dels principals conflictes que pateix la societat actual. Són un reflex de la situació de desigualtat que exerceixen els homes enfront de les dones i que es veu perpetrat pel sistema patriarcal.
Entenem que la violència masclista es pot dividir en dos eixos principals: la violència física i la violència psicològica. Aquestes poden haver-se dut a terme per mitjans físics, econòmics o psicològics, on també queden incloses les amenaces, intimidacions i coaccions que donen com a resultat patiment físic, sexual i psicològic.
Aquest 2020, arran de la COVID-19, hem pogut evidenciar que el problema no són els espais públics, els locals d’oci o les festes populars. Perquè aquestes violències masclistes també les patim als nostres llocs de feina i habitatges. Això denota que el masclisme hi és sempre i en tots els espais.
Una dificultat afegida sorgeix quan aquesta violència queda invisibilitzada i per tant, tampoc som capaços ni capaces de veure la greu vulneració dels drets humans de les velles, les dones, les joves i les nenes. Ho veiem reflectit quan l’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere ens mostra que a Catalunya, la justícia denega el 48,97% de les ordres de protecció que demanen les dones que pateixen violència.
Entre els pilars bàsics que defensa el Jovent Republicà, es troba el feminisme. Que lluita per la visibilització i denúncia d’aquestes situacions, que any rere any patim les dones i que rebutgem per tal de trencar amb el sistema patriarcal i les desigualtats socials.
El jovent som la clau per obtenir un futur feminista lliure de violències masclistes.