Per què és important tractar les càries a les dents de llet?

Les dents de llet són vitals perquè el nen es pugui desenvolupar amb normalitat, mastegar bé els aliments i parlar correctament

3 de març de 2024

Hi ha una creença força estesa que diu que les càries a les dents de llet no comporten cap perill per a la salut dels infants, ja que, al capdavall, es tracta de peces dentals que acabaran caient i que se substituiran per les dents definitives. Res més lluny de la realitat. Les dents de llet són vitals perquè el nen es pugui desenvolupar amb normalitat, mastegar bé els aliments i parlar correctament. Alhora, preserven l’espai que hauran d’ocupar les dents permanents.

Quins problemes pot ocasionar una càries en una dent de llet si no es tracta?

Molèsties i dolor
Una càries no tractada pot acabar afectant els nervis de l’interior de la dent provocant molèsties i dolor de més o menys intensitat. Això afectarà la capacitat dels infants per menjar, deglutir, parlar i descansar correctament.

Infeccions
Les càries no tractades a les dents de llet poden generar infeccions. Aquestes es poden propagar a les dents permanents i als teixits del voltant.

Malposició de les dents permanents
Les dents de llet actuen com a espaiadors per a les dents permanents que estan a sota i que sortiran més endavant. Si es perd una dent de llet prematurament a causa d’una càries no tractada, farà que les dents permanents es desplacin fora de la posició adequada. Això pot causar problemes d’alineació i malposició dental en el futur.

Com es pot evitar l’aparició de càries a les dents de llet?

Com sempre, la prevenció és el millor aliat per evitar l’aparició de càries a qualsevol edat. Una neteja bucal deficient i una alimentació poc saludable rica en sucres refinats com els que hi ha en algunes begudes i en aliments processats, són els principals responsables de l’aparició de càries.

Per prevenir les càries a les dents de llet, recomanem:

Netejar la boca dels nadons amb una gasa estèril i aigua tèbia després de cada àpat i sempre abans de ficar-lo al llit, fins i tot abans que comencin a aparèixer les dents de llet.

Evitar que els nadons s’adormin amb el biberó a la boca. A partir dels 3 anys recomanem fer servir un raspallet suau de capçal petit i ensenyar-lo a raspallar-se les dents suaument.

• Finalment, les revisions periòdiques amb l’odontopiediatre permetran diagnosticar i tractar qualsevol tipus de problema.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari