Maria Sayavera: “Cada vegada poso més en dubte la política de partits”

29 d'abril de 2022

El proper dimecres 4 de maig, a les 12 del migdia, tindrà lloc el ple de moció de censura a l’Ajuntament d’Òdena, pel qual l’alcaldessa Maria Sayavera (Fem Òdena-ERC) perdrà l’alcaldia en benefici del veterà socialista i exalcalde Francisco Guisado. Un any abans de les eleccions, el consistori odenenc tindrà un canvi d’alcaldia gràcies a una moció motivada pel líder de l’agrupació d’electors Òdena a Fons (OAF) i únic regidor d’aquesta formació, Andreu Garcia, clau pel trencament de la majoria que ostentaven fins ara els republicans. PSC i OAF sumaran així 6 regidors pels 5 que té ERC.

Els resultats dels comicis del 2019, amb l’aparició com un bolet d’OAF en detriment de Junts per Catalunya, que literalment va desaparèixer del mapa, van establir un empat de regidors entre els dos grans rivals polítics del municipi, amb les disputes pel polígon de Can Morera de rerefons, i l’agrupació d’electors va tenir la clau del govern. El que llavors va permetre a ERC -la candidatura més votada- obtenir l’alcaldia gràcies a l’abstenció d’OAF, ara serà just a l’inrevés pel vot favorable d’aquesta formació vers el PSC. Els motius? Sembla que decisions urbanístiques i d’alguns projectes serien determinants, però a molts els sobta que succeeixi tot plegat a un any de les properes eleccions municipals.
Es dona el cas que uns quants integrants del grup OAF van emetre un comunicat desautoritzant la decisió del seu regidor, Andreu Garcia, i demanant la seva dimissió, però no hi ha hagut reaccions.

De l’ambient cordial al terratrèmol
De fet, no es coneixia tensió política a Òdena, almenys públicament, fins fa poc temps. Tot el relacionat amb la pandèmia ha diluït el debat polític, com a tot arreu, però hi ha municipis on l’habitual llançament de plats no ha deixat mai d’existir, com Cabrera d’Anoia, Vallbona, Vilanova del Camí o Piera, que també va viure una moció de censura amb la caiguda d’un alcalde d’ERC. El PSC odenenc va arribar a donar el vist-i-plau a les ordenances fiscals en l’exercici del 2020. “No hi havia mala maror, ni al carrer es respirava un ambient tens, com en ocasions passades”, explica Maria Sayavera, a qui el rostre, malgrat el seu somriure, no li amaga el disgust d’aquests dies. “A la meitat del mandat l’actitud de l’oposició va anar canviant, fins al punt que ara ja ni han volgut asseure’s per parlar del pressupost”.

La relació amb OAF no era, el que podríem dir, normal. De fet, no ho havia estat mai. El regidor Andreu Garcia i Maria Sayavera no van encaixar gaire des del primer dia. “Hem arribat de mirar a un marc de consens amb Òdena a Fons, però gairebé sempre parlàvem de grup a grup, perquè amb el regidor existeix una animadversió cap a la meva persona. No ho entenc, perquè no el coneixia de res”, explica Sayavera, fins al punt que, el passat mes de novembre, tot va començar a complicar-se. El que era una bassa d’oli -increïble si fem memòria del que tot el que ha passat i s’ha dit a Òdena en els darrers anys- va tornar a espessir-se.

Els motiusde la moció
La sol·licitud d’ampliació de l’empresa Vallès Soriano esdevé el punt de canvi de la relació govern-oposició. Una raó de pes, o una excusa, segons l’interlocutor que parla. “L’informe tècnic recomanava l’aprovació inicial d’aquesta ampliació, tot i que després s’hagués pogut aturar. A més, el nou Pla Director aprovat recentment qualifica aquells terrenys com a residencials”, diu l’alcaldessa, però el cert és que el moviment no va agradar al PSC. “Aquí ja vaig intuir per primera vegada que planejava una moció de censura”. Que faltés un document ambiental per fer possible l’aprovació de la sol·licitud, que finalment no va presentar l’empresa, i que el tema quedés finalment en un calaix, ja no va aturar la cursa que acabarà dimecres vinent. OAF va demanar la dimissió de l’alcaldessa “just quan estàvem parlant del pressupost d’aquest any, tot i que la relació ja era molt complicada. El grup va dir que hi hauria conseqüències si no plegava, però sé que hi havia un sector d’Òdena a Fons que no combregava amb el què pensava fer el regidor. Els motius que adduïen era manca de confiança”, explica Sayavera.

Estratègia política
ERC ha fet saber al PSC que la seva actitud en la presentació de la moció és una “clara estratègia política, perquè no hi ha cap clam al carrer que demani un canvi de govern, crec que caldria esperar a les urnes”, diu la periodista que ocupa l’alcaldia des de maig del 2019.

Amb qui ja no s’ha parlat més és amb OAF. La republicana no entén “com se li pot tornar el poder a qui representa un projecte que per a ells no era vàlid per a Òdena. És un canvi de viratge incomprensible”.

Temps per a reflexionar
La patacada, per més inri en plena Festa Major local, tindrà conseqüències a Esquerra, és lògic. Perdre l’alcaldia i el govern és un cop difícil de digerir allí on es produeix. Desgasta molt, sobretot en un equip jove, no habituat al que s’anomena “vella política” i que, vist el vist, continua allargant una joventut que sembla eterna.

Maria Sayavera, que també és la diputada provincial de l’Anoia a la Diputació de Barcelona, apunta que “hem estat responsables, hem corregit moltíssimes coses, hem estat seriosos, i el compromís és continuar fins el darrer moment. Seguirem buscant el consens per més dolguts que estem, perquè ens considerem el govern legítim d’Òdena”.

ERC vetllarà per a que els projectes que tenia endegats i amb finançament compromès o signat no es perdin. Entre ells el carril d’accés al nucli vell de l’Espelt; la urbanització del carrer Calaf, al costat de l’institut-escola; la segona fase de l’avinguda Manresa, i el més important, la continuació de la millora del Pla d’Òdena amb la urbanització dels carrers Masia i Lleida. Un projecte de 900.000€ dels quals 400.000€ són finançats.
Després, caldrà seure i reflexionar sobre el futur. “Si la política no canvia, deixarem la ciutadania molt desencantada. Cada vegada poso més en dubte la política de partits”.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari