El Festival de Llegendes de Catalunya celebra la seva catorzena edició aquest cap de setmana amb un programa més farcit que mai. En total, el cartell compta amb 47 propostes, entre espectacles de teatre, música, dansa, titelles, narració i presentacions, totes inspirades en llegendes i històries populars.
Les històries populars i d’arrel cobraran el protagonisme, de manera simultània, en 12 espais del poble de Sant Martí de Tous: el Castell, l’Ateneu, la plaça de l’Ajuntament, el Safareig, el Casal, el Parc Bató, La Casa del Teatre Nu, la Sala Negra, Cal Ton, Plaça Cabell d’Àngel, Fàbrica Cal Banyot i l’Espai Llegendes. A més, algunes de les creacions seran itinerants.
Totes les funcions de carrer són gratuïtes i algunes de sala tenen un preu popular de 3 euros, les entrades de les quals es poden adquirir a través de la web www.llegendes.cat
El festival comptarà amb creacions que fa temps que giren pel territori però, a més, moltes de les propostes seran estrenes i preestrenes d’espectacles amb els quals el deLlegendes ha participat en forma de coproducció, col·laboració o residències. Destaca l’ampliació d’horitzons amb espectacles de companyies d’Occitània, d’Argentina i Ucraïna.
Una altra de les novetats és la recuperació del “Racons de Llegendes” uns petits espais ubicats a diferents punts del poble on el visitant pot trobar-se una narradora explicant llegendes. Concretament són 5 racons de llegendes que atreuen l’atenció de qui passa per allà.
Creacions en residència i coproduccions
Un dels objectius principals del Festival de Llegendes de Catalunya és l’aposta pels espectacles de nova creació i les companyies emergents. L’organització ofereix la possibilitat a les companyies de fer residència a La Casa del Teatre Nu, per poder idear-hi, desenvolupar-hi i/o enllestir-hi les pròpies creacions. Tres dels projectes que formen part de la programació d’enguany són estrenes de companyies que han fet residència a La Casa els darrers mesos. Es tracta de Solar de la companyia Mos Maiorum, Cap a Mirimanda o l’últim nas de l’Any de la cia Cinc Cèntims Teatre, Estimadíssims malvats de la companyia Teatre Nu i Foradada de la Cia. Moll de l’Òs.
Festival, vinculat amb el territori
Una de les línies en què se centra el DeLlegendes des dels seus inicis és la dels vincles amb el territori. El Festival manté el seu vincle amb Fira Mediterrània i enguany compartiran l’obra Estimadíssims malvats (Teatre Nu) que s’estrenarà al Dellegendes i a l’octubre es presentarà a la Fira Mediterrània.
També segueix col·laborant amb el Festival Càntut, amb qui comparteix la programació dels espectacles musicals Dallonses (Guillem Ballaz), En Non-non, el follet de la son (Carmina Rabassades) i Cançons populars i de taverna (Grup Julivert).
El voluntariat, un poble que fa seu el festival
Un any més, el festival comptarà amb la feina de més d’un centenar de voluntaris i voluntàries que participaran en tasques logístiques i creatives. En aquest sentit, és gràcies a ells i elles que es poden dur a terme dues de les propostes més emblemàtiques del festival: la cercavila i l’apagada de misteri.
L’Apagada de Misteri, el moment més esperat
L’Apagada de Misteri, un dels moments més esperats dels quatre dies de festival és possible a la participació dels veïns i veïnes. Prop de 60 persones participen voluntàriament en la creació d’un espectacle de misteri i de por, que sota la direcció del festival, assajant setmanes abans.
Quan arriba la nit de dissabte, el nucli antic es queda a les fosques i només l’il·luminen espelmes. Concretament, 5.000 espelmetes que col·loquen els mateixos veïns pels carrerons, cantonades i portals. L’espectacle és un recorregut que el visitant fa a peu amb estacions, cada parada és una escena d’una història, de por i de llegenda. Un espectacle inèdit cada any.
L’Apagada de Misteri té un preu de 10 euros, no està recomanat per persones amb mobilitat reduïda i és per adults. Les entrades poden adquirir-se a la web. Dies abans acostumen a quedar exhaurides.
Activitats paral·leles
El Mercat artesanal és una de les activitats paral·leles que s’ofereixen, que més criden l’atenció del visitant i que sumen a l’ambient del festival. Es tracta del Mercat de la Bossa de Bou, anomenat així amb motiu de la llegenda.
La bossa de bou és una llegenda de Sant Martí de Tous en la qual s’explica que sota l’ombra d’un pi concret a les 12 del migdia hi ha la bossa carregada de monedes d’or. El mercat està ubicat al carrer Major, el dissabte dia 1 de 10 a 20h i diumenge dia 2, de 10 a 18h.
Dins del mercat, a banda de més de 20 paradistes artesans, hi ha una mostra d’ofici i les següents activitats paral·leles:
– THE PLANET KEEPERS de Madame Miranda ; Taller ecopedagògic, creativitat amb material reciclat.
– LA TEVA CARICATURA de El CHICOTRISTE; artista que dibuixa una caricatura, amb el seu toc personal.
– TALLER DE MAQUILLATGE INFANTIL de Sandra Estarrona; experimentada en la pintura corporal.
– PORTES OBERTES TALLER ARGO; pintura i escultura.
També hi haurà servei de restauració amb foodtrucks i diferents propstes gastronòmiques a banda de l’oferta dels bars i restaurants locals.
L’organització, Teatre Nu
Teatre Nu amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Martí de Tous són els organitzadors del Festival de Llegendes de Catalunya.
Teatre Nu és un col·lectiu de professionals de l’art escènic que crea, produeix i exhibeix espectacles; al mateix temps que gestiona projectes que promouen i acosten les arts escèniques a tots els públics.
Teatre Nu és una companyia de teatre amb més de 22 anys d’experiència i 3.000 funcions realitzades. En 2015 s’inaugura la Casa del Teatre Nu amb la voluntat de ser un centre cultural arrelat en el territori. L’any 2021 s’inaugura l’allotjament de les residències de creació.
El cor del projecte és la Casa, un centre cultural i de creació situat a Sant Martí de Tous, on es realitza molt més que una programació cultural. És un espai on es generen vincles amb el públic, neixen projectes pedagògics i programació d’activitats.
Es complementa amb la Residència d’artistes que acull propostes creatives de totes les disciplines artístiques, integrant-les en la comunitat.
A més, de ser els responsables de la direcció artística i programació del Festival de Llegendes de Catalunya també ho són del Festival Tifa que té lloc al municipi de Borredà.