L‘atur i les condicions de treball, la seguretat ciutadana i l’accés a l’habitatge són els tres primers problemes principals que perceben els igualadins i igualadines enquestades en el nou DiBaròmetre de la Diputació de Barcelona.
La preocupació per l’atur i les condicions laborals, molt per sobre de la mitjana de la província
El nombre de ciutadans preocupats per l’atur i les seves condicions laborals a Igualada és d’un 13,2%, segons les dades aportades per l’enquesta, quan a l’edició 2020-2022 era del 16,7%. És la principal preocupació entre les persones de 45-64 anys.
La seguretat ciutadana, segona preocupació per als igualadins
La preocupació per la seguretat ciutadana puja 1 punt respecte a l’edició anterior del baròmetre, situant-se el 12,6% dels enquestats. Aquesta preocupació és la primera entre els joves de 18-24 anys. Per gènere, es tracta de la primera preocupació de les dones igualadines.
La preocupació per l’accés a l’habitatge a Igualada es dobla respecte l’enquesta anterior
La preocupació de la ciutadania per l’accés a l’habitatge ha passat d’un 4,2% en l’anterior enquesta a un 8,5%. Per franges d’edat, el problema de l’habitatge és la principal preocupació per al 13,1% de persones de 18-24 anys – en l’edició anterior era del 2,8% -, i el 19% en persones de 25-34 anys – l’edició anterior era del 7,9% -.
Augmenta el descontent cap a la gestió política i municipal
La quantitat d’enquestats que han marcat la gestió política de la ciutat com a principal problema ha passat d’un 3,4% en l’edició 2020-2022 a un 7,9% en el nou baròmetre.
Els impostos, nova preocupació per a la ciutadania d’Igualada
La preocupació pel nombre d’impostos a pagar a la ciutat s’ha incrementat de forma de notable, passant d’un 2,5% a un 7% en l’edició actual de l’enquesta.
La gestió de l’ajuntament aprova amb un suficient; però el consistori suspen en la percepció de transparència
La gestió de l’ajuntament passa d’un 6,3 en l’edició anterior a un 5,9 en l’actual baròmetre. L’ajuntament aprova en totes les franges d’edat. La valoració és més alta entre les persones d’entre 55 i més de 65 anys. En la franja dels 18-24 anys, així com la dels 35-44 anys, la nota és la més baixa, amb un 5,5 i un 5,4 respectivament.
Pel que fa a la percepció que els igualadins i les igualadines tenen sobre el grau de transparència, gairebé un 60% dels enquestats creu que l’ajuntament “és poc o gens transparent en la seva manera de funcionar”. En aquest cas, la valoració s’allunya de la resta de la província, així com de les ciutats de mida similar a Igualada.
La majoria de la ciutadania, satisfeta de viure a Igualada
El percentatge d’igualadins i igualadines que estan molt o bastant satisfets de viure a Igualada és del 77,3%. Un 34,1% està “molt satisfet”, i un 43,2% “bastant satisfet”. Poc més d’un 10% està poc satisfet, tot i que aquesta visió puja respecte l’enquesta anterior, mentre que gairebé un altre 10% defineix el seu nivell de satisfacció com a “normal”.

Baixa l’optimisme de cara al futur de la ciutat
Si en l’edició 2020-2022, un 60,5% de la ciutadania creia que Igualada milloraria en el futur, en l’edició actual del baròmetre, aquesta xifra ha baixat fins el 48%. Al mateix temps, el nombre de persones que creu que la ciutat empitjorarà en el futur passa del 20% al 29%.

Un 50% dels igualadins creu que la situació econòmica del municipi ha empitjorat en el darrer any
Un 50,3% dels enquestats considera que la situació econòmica a Igualada ha empitjorat, per un 20% que opina el contrari, i un 14,6% que creu que segueix igual.
El 3 serveis més ben valorats i els 3 amb pitjor valoració
3 serveis més ben valorats
- Enllumenat: 7 punts
- Recollida d’escombraries/reciclatge: 6,7 punts
- Neteja de la ciutat: 6,5 punts
3 serveis menys ben valorats
- Accés a l’habitatge (cost del lloguer/compra d’una vivenda): 3,8 punts
- Oportunitats de feina: 4,7 punts
- Aparcament: 4,9 punts