Un article de
Redacció
El periòdic comarcal líder de l'Anoia des del 1982.
13 de setembre de 2019

L’aplec de Sant Magí de la Brufaganya: tradició i modernitat

Un article de
Redacció

Falta només un any perquè l’Aplec de Sant Magí celebri amb tota solemnitat el seu quart centenari: està documentat que l’any 1620 ja se celebrava el tercer diumenge de setembre la “Dinada dels Pobres” a la Brufaganya, organitzada per la Confraria de Sant Magí màrtir de Barcelona.

Si bé l’actual aplec no s’assembla gens a la festa que es feia en aquells temps tan remots, hi ha una tradició que encara subsisteix: la Confraria de Sant Magí de Barcelona encara participi cada any a l’Ofici amb l’ofrena de dues lliures de xocolata i una almoina per al santuari.

Aquest any la festa comença de matinada, a dos quarts de sis del matí, quan iniciaran el camí els Senderistes Bisbalencs des de la Bisbal del Penedès per recórrer els 34 quilòmetres que hi ha a peu fins a Sant Magí, on arribaran a dos quarts de tres de la tarda. Passaran per sis termes municipals: La Bisbal, El Montmell, Aiguamúrcia, Pontons, Querol i Pontils. Aquesta és la XXIII vegada que fan aquesta caminada, si bé és el primer any que coincideix amb l’aplec.

Més tard sortiran les caminades a peu, sortides en bicicleta o passeig en cavalls des de La Llacuna, Santa Coloma i Pontils tots en direcció a Sant Magí. Naturalment molta altra gent hi anirà en cotxe particular i allí hi trobarà un gran espai per a aparcament.

A les 9 es començarà a servir l’esmorzar popular: un bon entrepà de pa amb tomaca i pernil acompanyat d’olives, ceba amanida i fruits secs tot acompanyat d’un porró de vi negre o bé aigua, a gust de cadascú.

Durant el matí, a la capella de les Fonts hi haurà una exposició dedicada a la fauna pròpia de la Brufaganya. També durant el matí hi haurà instal·lada una carpa amb jocs de taula per a petits i grans. També s’organitzaran visites per a famílies per conèixer l’entorn natural i jocs de cucanya per a infants.

A les 12 del matí hi haurà l’Ofici al santuari amb el cants dels goigs. En sortir , es ballarà el Ball Pla i després hi haurà una ballada de sardanes a càrrec de la cobla Cossetània.
I després toca baixar del santuari cap a les Fonts on es cuinarà una gran arrossada per a tothom que hi vulgui participar, tot i que cadascú també es pot portar el dinar des de casa sense cap problema.

Havent dinat la mateixa cobla Cossetània amenitzarà la tarda amb balls populars i vuitcentistes, incloent tal com ja és tradicional, el Ball Pla de Sant Magí.

T'ha semblat interessant? Comparteix l'article amb els teus contactes!

Comenta aquesta entrada:

Et recomanem×