Un article de
Carmel·la Planell Lluís
Historiadora, periodista i fotògrafa
23 d'octubre de 2020

L’Agrupació Fotogràfica d’Igualada, des de 1930, un llarg i testimonial camí potenciant l’art de la fotografia

Edifici Padró - Serrals que va albergar en una planta la seu de l’AFI

Després que, el 12 d’octubre de l’any 1930, amb motiu d’una primera assemblea de socis, fos fundada l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada (l’AFI), i la seu d’aquesta nova entitat ocupés la segona planta de la finca popularment coneguda com a Casa Padró-Serrals, de l’actual plaça Sant Miquel; amb el pas dels anys, la labor fotogràfica dels integrants d’aquesta entitat es va veure reflectida en diverses exposicions i en la publicació d’uns puntuals butlletins (que es van deixar d’editar al desembre de 1969). Aquesta afecció a la fotografia d’aquells amateurs, tot i no estar reglada des d’un àmbit professional, sí que va ser objecte del reconeixement de la ciutadania i de la institució. Seguidament, la Guerra Civil ho va alterar tot i va tancar moltes portes tant a afeccionats com a uns primerencs professionals; i amb la postguerra només es van obrir camí els especialistes en la fotografia de retrat o de reportatge social i periodístic. Mentrestant, tot i les difícils circumstàncies, les agrupacions fotogràfiques, sempre encapçalades per les seves juntes directives, intentaven refer-se del sotrac amb el propòsit de tornar a emergir.

Un primer moment reeixit de l’Agrupació Fotogràfica, situat dins del mateix estatge social, va ser l’acte de constitució de la “Federación Española de Arte Fotográfico” (FEAF), a l’any 1949, en el qual el Soci d’Honor José Ortiz Echagüe va ser elegit president d’una certificada junta directiva. En qüestió de temps, la incansable i validada activat fotogràfica dels membres d’aquesta agrupació va propiciar que fos mereixedora de la Medalla de la Ciutat al mèrit artístic, atorgada per l’Ajuntament d’Igualada, el setembre de 1964. Endemés, una fita històrica és que l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada va ser fundadora de la Federació Catalana de Fotografia (FCF), el desembre de 1981, en el marc d’un esdeveniment notable que va celebrar-se a Barcelona, arran d’una assemblea constituent on va ser escollida una junta gestora integrada per la nostra entitat i representants de Foto Art Manresa, Agrupació Fotogràfica de Catalunya, Agrupació Fotogràfica de Cambrils, Agrupació Fotogràfica de Gavà; essent aprovats els pertinents estatuts per la Generalitat de Catalunya, a l’any 1983.
D’aquest darrer període, l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada s’enorgulleix de haver estat guardona amb el Premio Nacional de Fotografía, 2014, a la millor entitat; atorgat per la Confederación Española de Fotografía.

Un recorregut per les seves actuacions des del vessant artístic, cultural i social, ens presenten aquesta Agrupació Fotogràfica d’Igualada amb una idiosincràsia prou singular:

Sala d’Exposicions
Des de la fundació de l’entitat sempre s’ha disposat d’una Sala d’Exposicions que, de fet, ha estat l’única de la ciutat amb caràcter permanent; i, on s’han mostrat les instantànies dels millors fotògrafs de cada moment. En aquest espai també hi havien exposat artistes que no tenien cap altra opció per a exposar a la ciutat. Després del trasllat de la plaça de sant Miquel, a les noves instal·lacions de la plaça de la Creu, aquí, ja s’ha pogut gaudir d’una sala d’exposicions, amb un sistema d’il·luminació perfeccionat i exclusiu per a la fotografia.

Edifici Padró – Serrals que va albergar en una planta la seu de l’AFI

L’Arxiu Fotogràfic Municipal
Un dels nostres fundadors, en Procopi Llucià, va encapçalar la tasca de capturar imatges destinades a la posteritat del patrimoni arquitectònic, històric, artístic i costumista de la nostra ciutat i la comarca. En aquest sentit, tota mena de personatges de la vida quotidiana, amb rellevància o no; edificis i motius religiosos; oficis artesans; fabriques; el paisatge rural i urbà; festes tradicionals, etc., van ser objecte d’atenció per a nodrir un arxiu d’imatges que, amb el transcórrer dels anys, assoliria un valor inqüestionable. A les darreries de l’any 1931, aquest incipient arxiu ja comptava amb nombroses fitxes ben documentades, algunes de les quals va ser mostrades en una gran exposició a la Sala de l’Agrupació Fotogràfica, per Nadal. El material gràfic d’arxiu anava en augment, pas a pas, gràcies a la dedicació d’en Copi i a l’aportació econòmica dels seus companys de junta. A resultes que el gruix de fotografies obtingudes ultrapassava les possibilitats arxivístiques de la pròpia entitat sense poder garantir la seva conservació, aquest material va ser ofert a l’Ajuntament d’Igualada; el qual, en sessió plenària, del 15 de desembre de 1932, va acordar la creació de l’Arxiu Fotogràfic Municipal, inscrit sota el patronatge de l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada.

El Concurs Social Classificador
La primera edició del Concurs Social es va celebrar al mes d’agost del 1930, dos mesos abans de la fundació oficial de l’entitat. De primer, en realitat va ser convocat com a concurs amb el reclam costumista “Visions de la Festa Major d’Igualada’’, que va servir per a establir la primera classificació per categories dels socis de la nonada entitat. Aquest model classificador s’ha mantingut fins als nostres dies, bo i establint que els nostres socis pertanyin successivament a la Tercera Categoria, Segona, Primera o bé Categoria d’Honor, depenent de les distincions aconseguides en diferents edicions d’aquest concurs. Les obres presentades al “Social” de les primeres edicions eren en blanc i negre; més tard, al 1954, hi va ser incorporada la secció de Transparències en Color, si bé la secció de Color Paper no hi va ser afegida fins a l’any 1986.

El “Social”, inicialment, era de convocatòria anual única, en la qual cada participant hi aportava tres obres; fins a la temporada 1975 – 1976 en què, atès l’interès del concurs, es va endegar el format actual de nou convocatòries a l’any.

Baixos de l’edifici del Cal Maco, seu actual

Trofeu Agrupació Fotogràfica d’Igualada
Aquesta condecoració és la màxima distinció que s’atorga en una única ocasió als nostres socis com a reconeixement dels mèrits assolits en la Categoria d’Honor del Concurs Social Classificador. Òbviament, amb el pas dels anys han estat un gran nombre els socis que són posseïdors de l’esmentat i significat trofeu.

Concurs Ibèric
A l’any 1945, va ser organitzat el Primer Concurs Nacional de Fotografia, un certamen seguit de tres edicions més. Després, a l’1949, va ser convocat un Concurs Internacional; i, al 1950, va ser inaugurada la Primera edició del Concurs Ibèric de Fotografia, unes fotografies en competició que s’exposaven a la nostra sala en dies de la Festa Major d’Igualada. Però, per tal d’evitar incompatibilitat de dates, a l’any 1964, el certamen va ser traslladat a les Festes de Nadal. I, és des del 1968 que aquest concurs compta amb el patrocini del Gremi de Blanquers d’Igualada; avinentesa per la qual va passar a anomenar-se “Concurs Ibèric de Fotografia – Trofeu Pell”. A l’ensems, dins de la mateixa organització de l’Ibèric, a partir de l’any 1992, va ser instituït el Trofeu Ramon Godó; un guardó en memòria d’un dels nostres fundadors, destinat a premiar el millor paisatge del certamen.

L’Enfoc
L’Enfoc ha estat l’activitat més jove de les organitzades anualment per la nostra entitat. Es va posar en marxa a l’any 1995, responent a una audaç iniciativa de fer una crida als companys de tot Catalunya amb l’objectiu de visitar i fotografiar Igualada, segons uns temes proposats, en tres escenaris diferents de la ciutat, i posteriorment, amb la selecció de cinc d’aquestes imatges per a participar en el concurs; un concurs de doble finalitat: d’una banda, la pràctica fotogràfica en comú i, de l’altra, el contacte humà entre els participants en oferir-los-hi un punt de trobada amable, convocat en una matinal fotogràfica. Al capdavall, fins a la seva última edició, de l’any 2012, aquesta cita era una jornada fotogràfica de portes obertes, durant la qual l’Agrupació sortia al carrer i oferia un suggeridor i atractiu espectacle visual que podia ser compartit pels fotògrafs i també per qualsevol altre participant.

Curs de Fotografia
La lògica i decidida pretensió de supervivència i creixement de l’Agrupació ha fet que, esporàdicament, es convoquessin cursos de fotografia per a instruir didàcticament i divulgar l’afecció a l’art fotogràfic; tot considerant que la practica de la fotografia fins a l’adveniment de les càmeres digitals no solia ser a l’abast de tothom. A la tardor del 1968 es va programar el primer curset de fotografia, un iniciàtic ensenyament que es va anar repetint periòdicament, fins a configurar-se amb la denominació de Curs bàsic de Fotografia, de l’any 1975. Més endavant, uns substancials canvis en el format i l’organització van donar lloc al Curs d’iniciació a la Fotografia, de l’any 1986. I, més recentment, l’entitat s’ha acomodat de ple a les noves tendències de la fotografia, a redós del pas de la càmera analògica a la digital, oferint cursos de més competència formativa i de major periodicitat.

El FineArt
FineArt Igualada és una de les més actuals accions promogudes per l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada, juntament amb l’Ajuntament d’Igualada. Inaugurat a la tardor del 2012, té com a objectiu fer realitat any rere any un esdeveniment de fotografia que aplegui obres de fotògrafs d’arreu; amb exposicions transitòries repartides per diverses sales de la ciutat.

Més convocatòries
Val adir que l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada participa, col·labora o bé hi està representada com a jurat en diferents convocatòries fotogràfiques d’Igualada i de l’Anoia, d’entre els quals: el Concurs Típic Tres Tombs, el Concurs de l’European Ballon Festival o els Premis Ciutat d’Igualada de Fotografia Procopi Llucià.

I, el millor pronunciament per a nosaltres és que: Avui som una entitat amb un lloable passat, viva en el moment present i empesos a mirar en positiu el nostre avenir.

Comenta aquesta entrada:

Et recomanem×