26 de juliol de 2023

La Jornada de les Plantes Oblidades preveu batre rècord d’expositors

presentació jornada gastronòmica plantes oblidades eixarcolant veuanoia

La Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades, organitzada pel Col·lectiu Eixarcolant i amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Igualada, el Consell Comarcal de l’Anoia i la Generalitat de Catalunya, s’ha convertit en un esdeveniment de referència per descobrir de primera mà els usos d’un gran nombre d’espècies i varietats silvestres que, si bé són desconegudes per la majoria, poden tenir un gran nombre d’aplicacions en el dia a dia, per exemple en l’àmbit culinari.

La Jornada posa de manifest com mitjançant la recuperació d’aquestes espècies i varietats i dels seus usos és possible avançar vers una agricultura més sostenible, una alimentació de qualitat, i un entorn rural dinàmic que contribueixi a la preservació dels valors naturals  i culturals.

L’edició d’enguany serà la més participativa fins a la data, amb més de 70 expositors i les propostes de més de 100 talleristes, que a través de tallers, xerrades o sortides etnobotàniques ens apropen una mica més al -cada cop menys- desconegut món de les plantes oblidades. De nou, és una edició que serà possible gràcies als més de 150 voluntaris i voluntàries d’arreu de Catalunya que aposten per aquest canvi en el model productiu i de consum, raó de ser de la Jornada, i també del Col·lectiu Eixarcolant.

També canvia el disseny del cartell, que aposta per una imatge renovada amb un disseny de Roger Costa, i amb fotografia de Nerea Vilalta. El disseny d’enguany, pretén jugar a l’ambigüitat i la provocació, per tal de generar debat al voltant de les diverses interpretacions que se’n puguin fer.

Blocs temàtics i recorregut ampliat
Centenars d’experts en plantes silvestres comestibles i varietats agrícoles tradicionals seran els encarregats de donar vida als 15 grans blocs temàtics en els quals s’estructuren les més de 100 activitats del programa. A més, el recorregut s’amplia fins al Carrer del Vidre (per tant es deixa de fer al C/Pare Mariano), per tal de donar cabuda a l’allau de propostes d’expositors rebudes i per poder ampliar també la zona de les activitats.

Entre les diverses activitats que conformen el programa d’enguany, hi trobem tallers de tot tipus, i a les sortides etnobotàniques habituals, se n’hi afegeixen dues de noves, destinades a un públic més familiar. A més, també hi trobem xerrades tècniques i aplicades, actuacions artístico-musicals i tastos. Precisament aquests tastos, tenen l’objectiu de donar a conèixer, de forma divertida i amena, el potencial gastronòmic de les plantes oblidades. I si bé fins ara, als tastos s’oferien diverses versions d’una mateixa elaboració, a l’edició d’enguany cada tast tindrà una planta com a protagonista principal (per exemple la malva) i al llarg del tast es provaran diferents elaboracions que continguin aquesta planta. Hi haurà la part de tast, però també la part d’explicar i demostrar com es fan les diferents elaboracions.

Més enllà de la Jornada
A banda de la Jornada del 7 d’octubre, s’han programat altres activitats prèvies i posteriors que a més, descentralitzen l’esdeveniment per tal d’arribar a altres indrets del territori.

Per exemple, per segon any consecutiu, se celebrarà la Setmana Gastronòmica de les Plantes Oblidades, que del 2 al 8 d’octubre, recollirà les propostes de menús de diversos restaurants (‘Restaurants silvestres’) de la comarca de l’Anoia i de la ciutat d’Igualada, sempre amb el focus en la importància d’emprar productes de proximitat i alhora mostrar el valor real que tenen aquestes plantes silvestres comestibles.

També es recupera la proposta d’activitats prèvies a les escoles de l’Anoia, on es descobriran les plantes silvestres comestibles del nostre entorn, s’explicaran diverses propietats, característiques i usos d’algunes plantes que es portaran a l’aula i l’alumnat podrà convertir-se en petits xefs elaborant la seva pròpia recepta.

I com a novetat d’enguany, des dels diferents nodes territorials que formen part d’Eixarcolant, del 4 de setembre al 4 d’octubre se celebrarà un Cicle de documentals etnobotànics, en total es preveuen fins a 30 passis arreu del territori, dels quals ben aviat se’n donaran més detalls.

Inscripcions
Totes les persones interessades en assistir a la Jornada poden consultar i descarregar el programa detallat a la web del Col·lectiu Eixarcolant. Les activitats es desenvoluparan al llarg de tot el dissabte 7 d’octubre, al pati i a la pista de les Escolàpies, a la plaça del Gasògen, al Teatre de l’Ateneu, a l’Espai Cívic Centre, i a les places i carrers adjacents. Moltes de les activitats són de participació lliure, si bé algunes requereixen inscripció prèvia. Tota la informació es troba disponible a la pàgina web www.eixarcolant.cat, on es poden realitzar les inscripcions per aquelles activitats que així ho requereixin.

Comparteix l'article:

Comenta aquest article:

Et recomanem