28 de maig de 2023

Infermeres d’Atenció Familiar i Comunitària

Infermeres d’Atenció Familiar i Comunitària: professionals especialitzades per atendre les necessitats de salut en totes les etapes de la vida

En els darrers anys, l’Atenció Familiar i Comunitària ha experimentat una transformació important per adaptar-se als canvis demogràfics i socials actuals. L’augment de pacients fràgils i amb malalties cròniques ha generat una demanda d’atenció mèdica més gran; els determinants socials, com la pobresa, la desocupació i les condicions d’habitatge precàries, són factors de risc significatius que impacten negativament en la salut. D’altra banda, els ciutadans s’han empoderat en relació a la seva salut, cercant més informació i participació en la presa de decisions.

En aquest context, les infermeres d’Atenció Familiar i Comunitària es posicionen com a professionals preparades i essencials per atendre les persones en totes les etapes de la vida; aborden les necessitats de salut de manera holística, amb un grau de coneixement que els permet fer una feina més autònoma, eficient i resolutiva.

Segons el Consell Internacional d’Infermeres, la infermeria abasta un ampli ventall de cures que es presten a persones de totes les edats, famílies, grups i comunitats. Les seves funcions inclouen la promoció de la salut, la prevenció de malalties, la cura de pacients malalts, discapacitats i en fase terminal, així com la defensa de la salut i la participació en la gestió dels sistemes de salut.

Dins de les funcions específiques de les infermeres d’Atenció Familiar i Comunitària, destaquen les següents:

Promoció i manteniment de la salut: les infermeres realitzen activitats d’educació sanitària tant a nivell individual com grupal, amb l’objectiu de millorar els coneixements i les habilitats de les persones, fomentant l’autonomia i l’autocura. També donen suport a l’adopció i el manteniment d’hàbits de vida saludables.

Prevenció de malalties: les infermeres analitzen i detecten problemes de salut per aconsellar els pacients i, quan cal, proposar canvis en els mals hàbits que poden tenir un impacte negatiu a la salut a llarg termini. Així mateix, assessoren sobre la importància de la vacunació per prevenir malalties.

Atenció a la persona malalta: les infermeres d’Atenció Familiar i Comunitària fan el seguiment de persones que pateixen malalties cròniques, com ara diabetis, hipertensió arterial, obesitat, entre d’altres. Durant aquest procés de cures, hi ha una interacció constant entre les infermeres i els pacients, on s’identifiquen les necessitats bàsiques, s’estableixen objectius de salut, es trien les intervencions apropiades i s’avaluen els resultats, empoderant el pacient en la seva autocura.

En aquest sentit, les infermeres també s’involucren en la gestió de la demanda d’atenció de salut, intervenint en problemes de salut que requereixen una atenció preferent o urgent. Realitzen una valoració i resolució dels motius de visita per si mateixes o demanen la intervenció d’un altre professional si s’escau (o si és necessari).

Atenció domiciliària: la tasca de les infermeres també es desplaça al domicili dels pacients en els casos que es requereixi. Això inclou tant persones que temporalment no es poden desplaçar al centre de salut, com aquelles que, a causa del seu estat de salut, no es poden mobilitzar. En aquest context, les infermeres realitzen cures, educació sanitària i monitoratge de la salut a l’entorn del pacient així com identificar els riscos de la llar per adequar-ho a les necessitats de la persona.

Atenció pediàtrica: les infermeres també tenen un paper fonamental en el seguiment i cura dels nens, des de nadons fins als 14 anys. Realitzen el seguiment del desenvolupament físic i psicomotriu dels nens, assessorant els pares en cada etapa de creixement i desenvolupament. Això inclou la promoció de la lactància materna, la introducció d’aliments sòlids, la promoció d’hàbits saludables, la prevenció d’accidents i l’atenció als diferents problemes de salut del dia a dia. A més, les infermeres pediàtriques tenen un paper crucial en la immunització dels nens administrant les vacunes d’acord amb el calendari establert.

Infermera de Salut i Escola: les infermeres de salut i escola es desplacen a les escoles per oferir una consulta oberta, que és un espai on els alumnes poden fer consultes relacionades amb la seva salut física/emocional i del seu desenvolupament. Així mateix, fan xerrades i tallers a les escoles amb l’objectiu de promoure hàbits saludables i minimitzar riscos per a la salut dels estudiants. Aquestes activitats educatives comprenen temes com la prevenció de malalties, l’autocura, l’alimentació saludable, l’exercici físic i el benestar emocional. Un altre aspecte rellevant de la seva feina és la realització de la vacunació escolar, assegurant una bona cobertura vacunal entre els estudiants.

Investigació: les infermeres d’Atenció Familiar i Comunitària participen activament en estudis científics i assaigs clínics, tant en l’àmbit del seu propi centre com en col·laboració amb altres. La seva participació en recerca contribueix a l’avenç de l’atenció primària i a la millora de les pràctiques assistencials, basant-se en l’evidència científica i les bones pràctiques.

Docència: formen part de l’equip docent de l’Atenció Familiar i Comunitària en la formació dels estudiants d’infermeria, de les infermeres especialistes, altres agents de la salut i a la comunitat.

Comparteix l'article:

Comenta aquest article:

Et recomanem