El passat mes de març, una agrupació d’entitats liderada per l’ajuntament de Vilanova del Camí, va presentar un projecte de restauració ecològica del Riu Anoia i la Riera de Carme a la convocatòria de fons europeus Next Generation. L’objectiu del Projecte, batejat amb el nom de FLOWANOIA, és la restauració ecològica per a millorar la continuïtat d’un important tram del riu Anoia i de la Riera de Carme afectat per la fragmentació (barreres) i degradació de les seves riberes.
La recent Estratègia de Biodiversitat de la UE, té com a finalitat la recuperació de la continuïtat fluvial de 25.000 km de rius europeus d’aquí al 2030, objectiu amb el qual el Projecte FLOWANOIA contribuiria de forma directa en un tram continu del riu Anoia i la riera de Carme, a través de l’actuació en 6 barreres.
Les alternatives per a la recuperació de la continuïtat fluvial són la permeabilització d’aquelles barreres en ús, perquè deixin d’actuar com a barreres per a la fauna, i l’eliminació de les que estan en desús, restaurant el flux d’aigua, sediments i nutrients. També es proposen actuacions de restauració de la vegetació de la ribera que, sumats a les accions en barreres, suposarien també una reducció del risc d’inundació.
Restauració de rius, una prioritat de la Unió Europea
Aquest projecte donaria resposta a una de les problemàtiques més greus dels rius europeus; la seva enorme fragmentació causada per infinitat de barreres, algunes en ús i altres en desús, que limiten el moviment de fauna, sediments i nutrients.
El Projecte europeu AMBER, ha conclòs que als rius Europeus hi ha 630.000 barreres inventariades, una barrera cada 1,7 quilòmetres de riu, mentre que la World Fish Migration Foundation (Fundació Mundial per a la Migració de Peixos) estima que el total de barreres podria ascendir a les 1.200.000, ja que moltes petites barreres, com ara petites rescloses abandonades o guals, no estan incloses a l’inventari europeu.
Agrupació d’entitats locals, ambientals i universitat
Com dèiem, la iniciativa la impulsen l’agrupació de 8 associats, liderats per Vilanova del Camí. Aquests socis són els ajuntaments de la Pobla de Claramunt, La Torre de Claramunt, Carme, Orpí i Capellades; l’entitat ambiental d’àmbit estatal AEMS-Ríos con Vida, dedicada a la restauració de rius; i la Universitat Politècnica de València (UPV). El projecte també tindria el suport del grup de recerca FEHMlab de la Universitat de Barcelona i la seva presentació ha comptat amb la col·laboració del biòleg anoienc Robin Corrià.
El projecte FLOWANOIA s’ha presentat a la convocatòria Restauración de ecosistemas fluviales y reducción del riesgo de inundación en entornos urbanos españoles a través de Soluciones basadas en la Naturaleza, a través de la Fundación Biodiversidad, fundació depenent del Ministeri de la Transició Ecològica de l’Estat.