Tot i la pandèmia i les restriccions, l’època de calçotades ha arribat. Encara que l’època dels calçots comença a finals de tardor, entrem als mesos forts dels calçots i creiem, que són una bona manera de començar aquesta secció a la Veu de l’Anoia.
No som a Valls, però amb els anys, aquesta planta s’ha estès tradicionalment a tot el territori català des de fa molts anys, diuen que després de que un pagès de la localitat de Valls se li cremessin unes cebes per error. Un descuit que, de ser cert podríem dir de que és el responsable de que avui dia puguem gaudir d’aquests rituals d’hivern amb producte fet a la nostra terra.
I és que el calçot, degut a la seva resistència i al tractar-se d’una planta bulbosa fa que pugui ser plantada en gran part del territori català. I sí, perquè no? L’Anoia és terra de producció de calçots. Petits productors i hortolans produeixen aquest producte per fer-lo arribar a les nostres cases.
Aquest any és diferent, segurament a aquestes altures ja hauríem fet alguna calçotada amb la colla, amb els amics, amb la família, en restaurants, masos, el típic terreny de la família etc. Però perquè no adaptar-nos a la situació i gaudir-ne igualment? Avui, i des d’aquí, us incitem a consumir aquest producte, comprant-lo a la fruitaria de proximitat que tingueu més a prop i fent-lo de la manera que més us agradi.
La pandèmia ha posat de valor la gran capacitat d’adaptació, són molts els restaurants que actualment ens poden apropar els calçots ja fets al nostre domicili per poder fer un àpat diferent amb la família, o per exemple nosaltres, des de Mercat de Casa, que hem activat un servei de calçotades on et portem el dia de la setmana que faci falta tot el necessari per fer la calçotada a casa, amb els calçots de l’Hort de l’Avi, pagesos des de sempre i amb botiga de venda directe on ofereixen els seus productes.
Sabem que els calçots al forn no tenen el toc que els dona la brasa, però aquesta possibilitat ofereix una alternativa als qui no teniu un pati o un terrat on poder preparar els calçots amb llenya per poder fer el caliu. Com que ara ja és tard per plantar-ne, us explicarem com fer la salsa, amb una recepta de la Bet Florensa que us en llepareu els dits;
Només necessiteu; 1 cabeça d’alls, 3 tomàquets de pera, 50g d’avellanes torrades, 3 carquinyolis o mitja llesca de pa torrat, oli d’oliva, un pessic de sal, un polsim de pebre negre, pebre vermell picant, 2 nyores i una cullerada de suc de llimona.
El procés, és el següent; posem les nyores a hidratar. Partim els tomàquets per la meitat, els preparem en una safata per entrar el forn i els amanim amb sal, pebre i oli. Tallem el cul de la cabeça d’alls, en traiem les primeres capes de clofolla i l’enfornem juntament amb el tomàquet a 180 durant 40 minuts.
En un morter hi piquem eles avellanes i els carquinyolis. Hi afegim els alls pelats i els tomàquets escalivats. Anem remenant i hi afegim la polpa de les nyores, un polsim de pebre vermell i la culleradeta de suc de llimona.
Hi anem afegint oli d’oliva fins aconseguir una consistència que ens agradi, sense deixar de remenar amb la mà de morter i mentre, anem rectificant de sal i pebre negre.
Així doncs, que la Covid-19 no sigui una excusa per no consumir calçots amb els de casa, dins la bombolla però sense de deixar de gaudir d’un dels productes de proximitat que ens caracteritza.
Ens llegim la setmana que ve, i recordeu, que els productes de la terra no faltin a les nostres taules. Ah, i també us animem a deixar les vostres receptes de calçots als comentaris de sota la pàgina.