23 C
Igualada
Divendres, juny 25, 2021

Salut refà el territori i l’Anoia passa a tenir de referents de covid els hospitals de St. Pau i el Mar

Important decisió de la Generalitat, aquesta setmana. La pandèmia de la covid-19 ha provocat que el departament de Salut iniciï una reordenació territorial que afecta també a l’Anoia. La conseqüència més clara és que els casos greus de covid que necessitin una derivació no tindrà de referent l’hospital de Bellvitge, sinó els de Sant Pau i el Mar.

El Servei Català de la Salut (CatSalut) ha explicat que la nova organització territorial està consensuada amb tota la xarxa d’hospitals, i pretén garantir “noves sinergies i fluxos de treball entre els centres. Una nova manera de fer amb dos objectius principals: poder seguir fent tant l’activitat Covid com la no Covid i millorar l’equitat assistencial de qualsevol ciutadà Es tracta d’un treball en xarxa amb fluxos més oberts entre centres”, recalca Adrià Comella, director del Servei Català de la Salut.

Comella ha afegit que la clau és que hi hagi “la mateixa capacitat de resposta tant a Terres de l’Ebre com a qualsevol barri de Barcelona”, alhora que s’estableixi un punt de situació entre els centres perquè “tots els hospitals tinguin el mateix nivell de tensió”.

La nova organització territorial està formada per cinc clústers i nou eixos, que integren els hospitals catalans. Així, l’Anoia està integrada al clúster “BCN Dreta Litoral-Anoia”, amb l’Hospital de Sant Pau com a centre coordinador. També hi ha l’Hospital Dos de Maig i la Fundació Puigvert, ambdós molt propers a Sant Pau, i tot el Parc de Salut Mar, on hi ha l’Hospital del Mar.

Per definir cada clúster s’ha analitzat el volum de població i la capacitat assistencial de cada territori en concret. Els clústers donen resposta a un volum concret de població, amb relació als llits i equipaments sanitaris d’aquell territori en concret.

La pandèmia no és homogènia a tot el territori. El moment epidemiològic no és el mateix en cada indret. Aquesta nova manera de fer permet sectoritzar la situació de cada eix i clúster, analitzar quin centre té menys pressió i decidir si derivar pacients en el cas que sigui necessari.

Els hospitals coordinadors s’han decidit sota la premissa que “són els que tenen més capacitat de creixement tant en espais com assistencialment”, explica Xènia Acebes, directora de l’Àrea Assistencial del Servei Català de la Salut. Acebes també ha exposat que es tracta d’una manera de treballar que garanteix una “informació transparent, compartida i consensuada” entre tots els centres. Aquestes sinergies, alhora, permeten “compartir coneixement”, ha afegit.

El dia a dia dels clústers consisteix en una reunió telemàtica que realitzen diferents responsables clínics dels centres on s’analitzarà la situació del territori i dels hospitals. En aquesta, és on es prendran les diferents decisions. Poden ser des de mantenir o desprogramar, derivar malalts, entre altres. Sempre sota criteri, és clar, clínic.

Des del Servei Català de la Salut s’ha remarcat que la principal diferència entre aquesta tercera onada i la primera és que, actualment, s’està treballant perquè no s’hagi d’aturar l’activitat no COVID.

Compartir
Article anteriorUn nyap polític
Pròxim articleLA VEU 2002 (29-1-21)

Més notícies

Últimes notícies

Revetlla prop de la normalitat i tornada dels Moixiganguers d’Igualada

La revetlla de Sant Joan es va viure intensament dimecres al vespre a Igualada i comarca. Només la pluja que, tal i com estava...

Cau el primer premi de la Loteria Nacional a Piera

En el Sorteig de la Loteria Nacional celebrat el dia 24 de juny, el Primer Premi del sorteig núm. 49/21 ha estat consignat al...

La Llacuna proposa l’experiència arqueològica ‘El fortí de Castellar’

Durant la setmana del 29 de juny al 9 de juliol es reprenen les intervencions arqueològiques al fortí del Castellar, a La Llacuna. Enguany,...

El 3×3 d’Igualada es tornarà a fer a Les Comes

El proper dissabte 3 de juliol se celebrarà la 31a edició del 3x3 Igualada. Aquest forma part de la 4a edició del Circuit 3x3...

El Festival de Llegendes celebrarà la 12a edició recuperant el seu format habitual

El Festival de Llegendes de Catalunya celebrarà la seva dotzena edició de l’1 al 4 de juliol a Sant Martí de Tous amb una...
Compartir