Salut refà el territori i l’Anoia passa a tenir de referents de covid els hospitals de St. Pau i el Mar
S

29 de gener de 2021

Important decisió de la Generalitat, aquesta setmana. La pandèmia de la covid-19 ha provocat que el departament de Salut iniciï una reordenació territorial que afecta també a l’Anoia. La conseqüència més clara és que els casos greus de covid que necessitin una derivació no tindrà de referent l’hospital de Bellvitge, sinó els de Sant Pau i el Mar.

El Servei Català de la Salut (CatSalut) ha explicat que la nova organització territorial està consensuada amb tota la xarxa d’hospitals, i pretén garantir “noves sinergies i fluxos de treball entre els centres. Una nova manera de fer amb dos objectius principals: poder seguir fent tant l’activitat Covid com la no Covid i millorar l’equitat assistencial de qualsevol ciutadà Es tracta d’un treball en xarxa amb fluxos més oberts entre centres”, recalca Adrià Comella, director del Servei Català de la Salut.

Comella ha afegit que la clau és que hi hagi “la mateixa capacitat de resposta tant a Terres de l’Ebre com a qualsevol barri de Barcelona”, alhora que s’estableixi un punt de situació entre els centres perquè “tots els hospitals tinguin el mateix nivell de tensió”.

La nova organització territorial està formada per cinc clústers i nou eixos, que integren els hospitals catalans. Així, l’Anoia està integrada al clúster “BCN Dreta Litoral-Anoia”, amb l’Hospital de Sant Pau com a centre coordinador. També hi ha l’Hospital Dos de Maig i la Fundació Puigvert, ambdós molt propers a Sant Pau, i tot el Parc de Salut Mar, on hi ha l’Hospital del Mar.

Per definir cada clúster s’ha analitzat el volum de població i la capacitat assistencial de cada territori en concret. Els clústers donen resposta a un volum concret de població, amb relació als llits i equipaments sanitaris d’aquell territori en concret.

La pandèmia no és homogènia a tot el territori. El moment epidemiològic no és el mateix en cada indret. Aquesta nova manera de fer permet sectoritzar la situació de cada eix i clúster, analitzar quin centre té menys pressió i decidir si derivar pacients en el cas que sigui necessari.

Els hospitals coordinadors s’han decidit sota la premissa que “són els que tenen més capacitat de creixement tant en espais com assistencialment”, explica Xènia Acebes, directora de l’Àrea Assistencial del Servei Català de la Salut. Acebes també ha exposat que es tracta d’una manera de treballar que garanteix una “informació transparent, compartida i consensuada” entre tots els centres. Aquestes sinergies, alhora, permeten “compartir coneixement”, ha afegit.

El dia a dia dels clústers consisteix en una reunió telemàtica que realitzen diferents responsables clínics dels centres on s’analitzarà la situació del territori i dels hospitals. En aquesta, és on es prendran les diferents decisions. Poden ser des de mantenir o desprogramar, derivar malalts, entre altres. Sempre sota criteri, és clar, clínic.

Des del Servei Català de la Salut s’ha remarcat que la principal diferència entre aquesta tercera onada i la primera és que, actualment, s’està treballant perquè no s’hagi d’aturar l’activitat no COVID.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta