El Consell Comarcal ha organitzat la segona edició de la Taula per al foment de l’Economia Social i Solidària per a promoure aquest tipus d’economia al territori. Des que l’ens comarcal va començar a treballar en aquesta línia fa dos anys, s’han creat 9 projectes lligats al sector serveis i en aquests moments n’hi ha 6 en gestació.
L’Economia Social i Solidària és el conjunt d’iniciatives socioeconòmiques, formals o informals, individuals o col·lectives, que prioritzen la satisfacció de les necessitats de les persones per sobre del lucre. També es caracteritzen perquè actuen orientades per valors com l’equitat, la solidaritat, la sostenibilitat, la participació, la inclusió i el compromís amb la comunitat, i també, són promotores de canvi social. Les cooperatives són un exemple d’aquest tipus d’economia. El Consell impulsa formació per als tècnics dels Ajuntaments i fa difusió de temes d’economia social.
La segona Taula per al foment de l’Economia Social i Solidària de l’Anoia l’ha inaugurat el vicepresident primer de Promoció Econòmica i Infraestructures del Consell Comarcal, Jordi Cuadras, qui ha explicat que “el Consell ofereix suport als municipis per acompanyar projectes que es creïn en aquest àmbit econòmic. És una forma de crear ocupació al territori i de fer-ho amb un objectiu marcadament social. Des del Consell treballem per ser una comarca amb una economia plural on l’economia social i solidària hi tingui el seu espai i on tothom qui vulgui impulsar projectes lligats a aquest àmbit trobi totes les facilitats per a fer-ho”.
A la primera part de la jornada, l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, entitat amb qui el Consell col·labora de fa temps, va exposar les accions que poden impulsar les administracions locals. La coordinadora de l’Àrea de Serveis a les Persones i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Manlleu, Betlem Parés, va parlar a la segona part de l’experiència de constitució de la Xarxa de municipis per l’Economia Social, que es va impulsar des del seu ajuntament.
L’objectiu és identificar i intensificar una estratègia territorial i compartida, posant a disposició un espai de coordinació de les noves economies a la comarca, establint un espai de referència al territori per a l’aprenentatge, la reflexió compartida, la cooperació i la transformació social.