De discs solars a coca de Sant Joan; l’evolució del dolç més típic de la revetlla

18 de juny de 2024

Sant Joan és sinònim de tradició a casa nostra; coincidint amb el solstici d’estiu, aprofitem la nit del 23 de juny per reunir-nos en família i amics i celebrar l’arribada de l’estiu. La festa, el cava, el foc i el vi són elements necessaris, ara bé, la Coca de Sant Joan és indispensable. Tradicional, casolana o moderna, la festa de Sant Joan demana cloure el sopar compartint un tall de coca.

Ara bé, per molt que la cristianització de les festes populars a priori ens faci pensar que aquestes són de caràcter religiós, realment, moltes d’elles es remunten a l’època prèvia al cristianisme i judaisme. Aquest també és el cas de Sant Joan.

Antigament, les coques de Sant Joan tenien formes circulars, normalment amb un forat al mig, que commemoraven el disc solar. Un disc fet de brioix que servia per celebrar i festejar l’arribada del solstici d’estiu amb la família i amics.

Aprofitaven la nit més curta de l’any per venerar aquell gran astre que els donava llum durant el dia i que desapareixia de nit; d’aquesta manera creien que el sol no els castigaria, i per tant continuaria apareixent cada dia. Per això, a través de diferents rituals, veneraven la figura del sol com a figura mística i poderosa.

Tot i que abans la coca tenia forma circular, s’ha anat modernitzant fins a convertir-se en les coques allargades que mengem el dia d’avui; farcides de crema, amb pinyons o fruita confitada, cadascú se la menja a la seva manera.

Sigui quina sigui la coca de Sant Joan que més t’agrada, pots trobar-les a les pastisseries que formen part del Gremi de Pastissers d’Igualada. Fes ja el teu encàrrec i gaudeix de la nit de Sant Joan com mai!

Comparteix l'article:

Deixa un comentari