Un article de
Carmel·la Planell Lluís
Historiadora, periodista i fotògrafa
27 d'agost de 2021

Des d’un àmbit local, tot un homenatge a les llibreries, en una icònica i lliure figuració de “Cal Jordana”, al mural de la Plaça del Rei (1a part)

A propòsit de l’agenda que ha començat a presentar-se cara a la capitalitat de la cultura catalana l’any 2022, Igualada va viure de primera mà, durant uns dies del passat mes de juliol, la creació/ confecció d’un mural, a la Plaça del Rei, que apunta a ser un merescut homenatge a les “llibreries de tota la vida”; en summa una iconografia sobre món de les llibreries, en la qual i en aquest cas es concedeix una especial remembrança -figurada i lliure- a la memòria de l’emblemàtica llibreria de “Cal Jordana”, de la mà de l’artista igualadí Albert Álvarez Marsal.

Tot i que aquest mural té un caràcter fugaç, només durant l’any de la capitalitat cultural, tota aquesta fantàstica creació de la puntura mural urbana suggerirà al decurs d’un llarg període una projecció, per part de qui el contempli, que va molt més enllà de copsar des d’un cromatisme nostàlgic una mirada testimonial i representativa d’una llibreria icònica. És més, l’obra traspua amb encert el mateix escenari que il·lustra, i és tot un convit –per la seva importància- a descobrir, o redescobrir una vegada més, la història de l’emblemàtica Llibreria de cal Jordana, popularment, “Cal Jordana”; un capítol que es presentarà la propera setmana en aquestes pàgines.

Perfil personal i professional de l’Albert Álvarez Marsal. Nascut a Igualada, el 1960, i resident a Barcelona, aquest artista és un il·lustrador i dissenyador format acadèmicament en les arts del dibuix tècnic, a Escola Superior d’Arts i Oficis de La Llotja, de la capital catalana; decantant-se temps després per l’univers de la il·lustració. Considerat, als nostres dies, un dels grans professionals de l’esfera de la il·lustració editorial, històrica i científica, a més de pintura mural i d’animació, de notable referència a l’Estat Espanyol, la seva obra es visible en diversos espais artístics, institucionals i urbans, endemés d’indrets tan destacats com: el Museu Arqueològic Nacional (Madrid), el Cosmocaixa, el Museu de Màlaga, el Museu Nacional de Qatar, el Museu Arqueològic d’Astúries. De fa anys, aquest autor forma part de la cooperativa barcelonina d’il·lustradors i dissenyadors DBòlit, ubicada al barri del Poblenou, on hi té el seu estudi.

T'ha semblat interessant? Comparteix l'article amb els teus contactes!

Comenta aquesta entrada:

Et recomanem×