Realitats divergents

24

jaume singlaParlem molt de desconnexió. De desconnectar Catalunya de l’Estat. La realitat però és que Espanya ja fa temps que ha desconnectat de Catalunya. O almenys el que pensa o el que desitgem els catalans, no els interessa el més mínim.

 
La vigília de la Diada, mentre que les ràdios i les televisions de Catalunya parlaven dels preparatius de la manifestació de l’Onze de Setembre, TVE retransmetia en directe una “corrida de toros”. Durant la Diada només les ràdios i televisions catalanes parlaven dels milers de manifestants en els cinc escenaris. Si alguna cosa en varen dir els mitjans espanyols era que “hay menos manifestantes” o el que escrivia La Razón (quin nom tan poc apropiat) “Diada made in Hong Kong” fent referència que hi havia molts comerciants xinesos venent samarretes i estelades.

 
L’endemà, mentre els mitjans catalans es feien ressò del gairebé milió de catalans que per cinquena vegada consecutiva s’havien manifestat en favor de la Independència de Catalunya, les televisions d’Espanya seguien amb el “raca-raca” d’una pretesa baixada en la participació -com si manifestar-se cada any durant cinc anys, fos una cosa habitual- i fins i tot, una cadena va convidar per parlar-ne a Inés Arrimadas de Ciudadanos, que per celebrar la Diada havien “contra programat” una paella per a tres-centes persones, que no es va omplir i era gratis!

 
Malament ens podem arribar a entendre amb una ciutadania -la espanyola- que no sap què fem, com pensem o quins motius ens han portat on som.

desconnexio-catalunya-espanya-jaume-singla-veuanoia
Però si la desconnexió interessada dels mitjans de comunicació espanyols és greu, la que hi ha amb el govern de l’Estat és encara pitjor. Mirem sinó el que va declarar el ministre d’Afers Exteriors d’Espanya: “Un atentado terrorista lo podemos superar, pero la secesión de Cataluña es un daño irreversible a la unidad de España”. I això ho diu la persona que passa per ser la més culta i la més viatjada d’entre tots els membres del govern Rajoy. Imagineu-vos què poden dir i pensar personatges de la mala mena de Fernández Díaz, Saenz de Santamaría, Báñez… o el mateix Borbó.

 
No vull creure que el PP volgués viure més còmode amb el retorn a la situació de violència i terrorisme que l’Estat Espanyol va viure en el passat, però el nivell d’agressivitat que demostra envers Catalunya m’ho podria fer pensar.

 
Si ells ja han desconnectat, què estem esperant nosaltres a fer-ho?

Jaume Singla, periodista