S’inicia el procés de desenrunament de l’interior del castell de Miralles

29 de març de 2021

La Diputació de Barcelona ha presentat a l’ajuntament de Santa Maria de Miralles el projecte executiu de desenrunament amb seguiment arqueològic de l’interior del recinte sobirà del castell de Miralles. El treball planteja l’enderroc de l’estrat que recobreix tot l’interior del recinte de la part sobirana del castell d’acord amb les directrius fixades al Pla director del conjunt monumental dirigit pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) el 2015.

El projecte correspon a la segona fase d’execució del Pla director, del qual ja es va executar una primera fase el 2020 i que va correspondre a la consolidació dels murs de tancament del recinte sobirà. Aquesta obra va ser també finançada per la Diputació de Barcelona a través del Programa complementari de reforma i millora d’equipaments locals. El projecte dirigit per l’SPAL preveu inversions per valor de 170.000 euros.

El conjunt monumental està format pel recinte sobirà del castell de Miralles, l’església de Santa Maria, la muralla que protegeix el recinte jussà i les restes dels antics habitatges ubicats dins d’aquest, que, fins a la Guerra Civil, constituïen el principal nucli habitat del poble. Arran del Decret de 22 d’abril de 1949 del ministeri d’Educació Nacional sobre protecció dels castells espanyols, el monument està considerat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) des d’aquell mateix any.

El castell de Miralles, d’origen medieval, es troba ubicat a la zona nord del terme municipal, encimbellat dalt d’un turó de 662 metres d’alçada inclòs a la Serralada Miralles-Queralt. El terme municipal de Santa Maria de Miralles es troba dins la formació muntanyosa de la Serralada Prelitoral Catalana i ocupa la vall de Miralles, la qual discorre entre els contraforts de la plana d’Ancosa, al sud-est, i la serra de Miralles, al nord-oest. El municipi està inclòs en el Pla d’espais d’interès natural (PEIN) i en la Xarxa Natura 2000, on és alhora zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA) i zona especial de conservació (ZEC).

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 8. “Treball digne i creixement econòmic” i 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari