Un article de
Cristina Roma
Periodista i correctora
5 de juliol de 2019

Sergi Vallès: “En aquests 10 anys el Festival de Llegendes ha generat deu produccions professionals que estan en gira”

Un article de
Cristina Roma

Aquest cap de setmana Sant Martí de Tous es torna a convertir en un poble de llegenda aplegant la 10a edició del Festival de Llegendes de Catalunya. En Sergi Vallès n’és el seu director i amb ell hem parlat de com es presenta aquest any i del seu comiat al capdavant de l’esdeveniment.

Aquest any el Festival celebra el 10è aniversari, tota una fita. Quan vàreu començar, us esperàveu arribar fins aquí?
A veure, el primer any no. Érem conscients que iniciàvem un projecte, però volíem que tingués continuïtat. No ens havíem posat l’objectiu de 10 anys sinó que ens havíem posat l’objectiu de per vida… A partir del segon o tercer any, quan veus que està agafant cos, que a la gent li agrada, és quan ens vam haver de plantejar el futur, terminis… La veritat és que arribem als 10 anys molt satisfets de la feina feta fins ara, de les ajudes que tenim, amb un poble totalment implicat.

Com ha evolucionat el Festival al llarg d’aquests anys?
Ha evolucionat d’una manera molt clara. Des de l’inici ja hi havia la voluntat de país, però els primers anys era molt més localista i ara s’ha permès el luxe de tenir tot el que identifica el poble, però a més tenir tot allò que identifica el país. Si els primers anys era una incògnita si seríem capaços de poder oferir tots els serveis, a hora d’ara tots els serveis s’estan oferint. L’allotjament és el que és més fluix -ja és un hàndicap a l’Anoia- però oferim l’opció d’acampada gratuïta al camp de futbol amb tots els serveis per als usuaris (aigua, dutxes, electricitat).
L’evolució s’ha basat en la capacitat de Sant Martí de Tous d’oferir un esdeveniment de mitjà format a nivell global, però per al municipi de gran format.
Les propostes artístiques també han evolucionat al llarg del temps arribant a un moment de gran qualitat.

I quin serà el camí que seguirà?
Aquesta pregunta jo no la puc contestar perquè jo seguiré un altre camí, però tinc la sensació que el Festival seguirà sent el mateix en la seva essència però potser variaran coses de la seva estructura programàtica. L’Apagada de Misteri, el Tous és Llegenda, els Racons de Llegenda són els pilars del Festival i segur que continuaran. De totes maneres el Festival ha de créixer i per poder-ho fer ha d’agafar noves visions, noves formes, noves energies.

Per celebrar el 10è aniversari hi ha preparada alguna activitat especial?
Dins de la programació hi ha moltes novetats però per celebrar els 10 anys hem recuperat algunes perles, aquells espectacles que més han marcat o agradat, com són El carreró de les Bruixes, com és Exili, com és La senyora de Tous, són propostes que tornem a posar. També torna la Pepa Plana perquè havia agradat molt. Hem creat un scape room únic per al Festival i els Racons de Llegenda recuperen llegendes que s’havien explicat en les 9 edicions anteriors. I diumenge hi haurà el moment dels 10 anys al migdia, que ho celebrarem amb un gran pastís per bufar les espelmes i la gent podrà venir a tastar vi Cap de Ruc i cervesa Tous d’Anoia.

A part d’aquestes, quines altres activitats es podrien destacar de l’edició d’enguany?
Per a adults destacaria Esperanceta, Apagada de Misteri i Pecatum, que són tres espectacles molt potents. L’Apagada de Misteri anirà a càrrec de la Clara Segura.
Dissabte a la tarda tenim una instal·lació de 200m2 que és un laberint per on et vas movent per trobar la sortida i en alguns llocs et trobes portes on has de resoldre una pregunta (binària, no són complicades) sobre les llegendes dels Racons.
També cal destacar que per aquest any tenim una proposta concreta per a nens i nenes de 0 a 14 mesos.
Oferim una sèrie de presentacions de llibres que estan acompanyades d’un actor o narrador que explica la història. Es tracta d’Essers màgics, L’àvia pirata i La revolta de Santa Jordina per a la qual comptarem amb el David Fernández i la Lyona.
A cada edició heu comptat amb un actor/actriu coneguts i aquest any serà la Clara Segura.
L’Apagada de Misteri per als actors, és fet curiós: si no tenen l’agenda plena, no diuen que no. Com que és una cosa molt única, ells no acostumen a fer mai un monòleg un sol dia i en un castell, i en un espai per on hi passen 1.200 persones, on estàs a les fosques, només amb la llum de les espelmes, té una màgia que rarament diuen que no. La Clara Segura fa dos anys que li diem però per agenda no podia venir i aquest any va dir que sí de seguida. Aquest any la Clara Segura interpreta la mare del Panna en un guió escrit per en Víctor Borràs i que interpretarà dins el castell, gràcies a què Espai Gastronomia ens obre les portes.

Per dur a terme el Festival compteu amb el suport d’una sèrie de mecenes i patrocinadors.
El Festival té una part de finançament públic que ve des de l’Ajuntament, la Diputació de Barcelona i la Generalitat; una altra part ve de recursos propis que a través de les entrades i la venda de merchandising i l’altra part és la dels col·laboradors i patrocinis i aquí hem de parlar des de tots els comerços del poble fins als grans patrocinadors.
Aquest any hi ha una empresa, Respira Energia, que patrocina l’Apagada de Misteri. També hi ha empreses que, sense fer una aportació directa de diners, fan que el Festival tingui una qualitat que sense elles no tindria, com per exemple Iguana que farà possible tenir wi-fi a tot el Festival. I gràcies a això tindrem un canal de Telegram on la gent que s’hi apunti podrà rebre tot tipus d’informacions. Munich, per exemple, a part de donar-los lots per sortejar, també calça a tots els voluntaris del Festival com una cosa extra pels 10 anys. Caprabo ens permet mantenir l’Espai Nadons amb bolquers, tovalletes. Kubus Games ens desenvolupa l’app del Festival.

Dimarts el Festival de Llegendes de Catalunya es va presentar a Barcelona. És una manera d’eixamplar horitzons?
És una manera que el departament de Cultura Popular ha tingut l’interès en mostrar el seu acompanyament en un esdeveniment únic que es fa en una població petita.
Durant la presentació es va fer un breu repàs de tot el que ha generat el Festival durant aquests 10 anys. Cal tenir en compte que durant aquests anys ha generat deu produccions professionals que estan en gira.

Quina quantitat d’assistents espereu?
Esperem 4.000 visitants en tot el cap de setmana, però estem pendents del temps, perquè es preveu molta calor, fet que podria fer que algunes persones desisteixin de venir.
Cada any, a part dels tendals que fan ombra, tenim sistemes de vaporització d’aigua en tots els escenaris, la piscina de Tous és gratuïta durant tot el cap de setmana i si veiem que les temperatures han de superar dels 37º ho reforçarem amb sistemes de vaporització industrial. Estem amatents a la meteorologia i anirem informant a través de les xarxes socials.

Aquest és el teu darrer any com a director. Quin balanç en fas d’aquesta etapa?
Amb la Nídia Tusal sempre al costat acabem una etapa de 10 anys, de la qual n’estem molt contents i satisfets i crèiem que era necessari fer el relleu. Perquè això continuï sent una festa viva calen noves energies, noves idees, una nova mirada, un equip que ve preparat com és la Casa del Teatre Nu, que es dedica al món de l’espectacle, que són de Tous i tenen una estructura empresarial. Qui millor que ells per continuar endavant?
És un relleu que no quedarà abandonat per la nostra part i aquest any ja estem treballant algunes coses conjuntament i per a la propera edició poden comptar amb el nostre suport i col·laboració.
Personalment estic molt content perquè marxar deixant el relleu a algú que s’ho estima i que ho farà tirar endavant, és un gran plaer.

T'ha semblat interessant? Comparteix l'article amb els teus contactes!

Comenta aquesta entrada:

Et recomanem×