23 de maig de 2020

Ramon Mullerat, alcalde de Santa Coloma: “Els pobles que toquem frontera, en aquest cas comarcals i provincials, sempre ens toca el rebre amb aquestes coses”

Seguint amb les entrevistes que La Veu de l’Anoia ha anat fent durant les darreres setmanes als alcaldes dels principals municipis de la comarca, acabem aquesta ronda entrevistant a l’alcalde de Santa Coloma de Queralt, Ramon Mullerat. Tot i no formar part de l’Anoia, les vincles d’aquest municipi amb la comarca són molt grans. Tant és així, que mentre la resta de la província de Tarragona, a la qual pertanyen, entrava en fase 1 fa dues setmanes, Santa Coloma i la resta de la Baixa Segarra no hi ha entrat fins el passat dilluns, al formar part de la regió sanitària de la Catalunya Central. En parlem amb l’alcalde.

Com s’està portant el confinament en el vostre municipi? Aquesta era la primera setmana en fase 1. S’ha notat?
Santa Coloma és un poble petit i com a tal, l’afectació als veïns ha sigut poca (tret de la Residència, que ara sembla controlat del tot). El fet de confinar la Conca d’Òdena va fer que hi hagués pocs afectats, i que agaféssim consciència. La gent ho ha portat en general bé. Ara en la fase 1, hi ha ganes de tornar a una pseudo normalitat…El dilluns al migdia, les terrasses dels bars feien goig…

Heu entrat en aquesta fase 1 una setmana més tard que la resta de la província de Tarragona, ja que pertanyeu a la Regió Sanitària de la Catalunya Central. Com es va viure al municipi aquesta divisió per regions sanitàries?
Amb una mica de desconcert. Des de l’Ajuntament hem anat informant de tot el que hem pogut, però la gent està una mica embolicada amb tantes normes… Podem anar a Berga i a Vic, però no a Rocafort, Tarragona… És una mica irrisori tot plegat. Els pobles que toquem a límits, en aquest cas comarcals i provincials, sempre ens toca el rebre en aquestes coses…

Fins a quin punt les empreses i comerços han pogut començar a treballar?
L’activitat, a part dels restaurants i alguna botiga, s’ha anat reprenent esglaonadament. Amb cita prèvia en la fase 0, i ara ja sense. A poc a poc els comerços van obrint. Les empreses que havien deixat de treballar, moltes han reprès l’activitat, potser no al 100% però sí que van fent.. A Santa Coloma es van presentar 30 i escaigs ERTOs, que afectaven uns 150 treballadors.

Teniu constància de problemes de caire social sobrevinguts arran d’aquest episodi de la Covid-19? Què podeu fer ara des de l’Ajuntament?
Empitjoraran els casos que ja eren vulnerables i caldrà veure si tothom pot reprendre l’activitat que feia, o hi haurà empreses que plegaran i això afectarà a més personal. Estem al cas dels casos que coneixem i ho treballem conjuntament amb al Consell Comarcal.

A nivell d’impostos i taxes, ja heu decidit què fareu?
En els negocis que han tancat del tot, se’ls resquitarà la part proporcional de les escombraries. En les taxes de les terrasses dels bars, també se’ls bonificarà. Hem de quadrar de quina manera ho gestionem, a nivell legal. Els impostos tipus IBI, IAE, matriculació, i d’altres, que ens els gestiona Base, s’han retardat quasi dos mesos tots. També als negocis, a nivell elèctric, se’ls va oferir que poguessin baixar potència i posar el comptador a zero els dies que tinguessin tancat, ja que tenim Comercialitzadora i Distribuïdora municipals.

Modificareu el pressupost municipal per adequar-lo a la nova situació que tindrem quan s’aixequi el confinament? Com ho plantejareu?
Dels pressupostos, sempre es fa un ajust per quadrar actuacions i números. Això habitualment es feia a l’octubre. Caldrà veure si ho hem d’avançar i veure com acaba tot, per saber com estem i on som. S’ha demanat a l’estat espanyol que flexibilitzi la llei del sostre de la despesa, i del romanent de tresoreria, per poder tenir més marge…de moment, paper mullat

De quina manera creieu que Generalitat, Diputació o Estat poden ajudar als petits municipis com el vostre? De moment, esteu satisfets?
Teòricament han tramitat molt ràpid els expedients,…però dona la sensació que tot i així, tot arriba molt lent. Nosaltres hem informat de totes les ajudes que ens han notificat. Ens consta que petits comerços s’hi han acollit… Moltes han anat directes. Qualsevol cosa que ens toqui tramitar a nosaltres, aquí estem per servir als colomins i colomines.
Si estem satisfets? Tant l’estat com la Generalitat, són molt grans i qualsevol canvi sobrevingut necessita els seu temps. Els mecanismes són lents i farragosos. La Diputació crec que és més àgil en aquest sentit.

Comparteix l'article:

Comenta aquest article:

Et recomanem