2.8 C
Igualada
Diumenge, 3 desembre 2023

Un article de

Noelia Garcia Sánchez
Noelia Garcia Sánchez
Periodista i Comunicadora

Per què mengem coca de Sant Joan?
P

Publicitat

Petards, fogueres, cava i coca, la definició dels elements tradicionals de la revetlla de Sant Joan. Però, per què mengem coca i tirem petards durant la nit del 23 de juny? Si mai t’ho has preguntat, ara et donem les respostes que busques.

La nit de Sant Joan és la més curta de l’any i celebrar l’arribada del solstici d’estiu és una tradició molt antiga. Des de fa segles, a Catalunya, aquesta simbologia del sol i la calor es relaciona directament amb el foc. La tradició explica que es feien reunions entre amics i famílies per beure vi i menjar dolços mentre els més joves feien grans fogueres i llançaven pirotècnia al cel amb la intenció de fer arribar al sol la força del foc i així tenir bones temperatures fins a  l’arribada del fred hivern.

La tradició de menjar coca prové d’aquest mateix costum de reunions durant la llarga nit de Sant Joan. Com no pot faltar en qualsevol trobada familiar, el vi i el menjar eren abundants. L’especialitat de la festa eren unes coques rodones amb un forat al mig. Aquesta forma commemora el disc solar, i era una manera de venerar al sol en la festivitat que inicia l’estiu.

Amb el pas del temps, tot i que la tradició continua viva, la forma de les coques és de les anomenades canòniques, és a dir aquelles que fan el doble de llarg que d’ample i recorden a una el·lipsi. Pel que fa a l’acompanyant de la coca, en els seus orígens es feia amb un vi dolç que les famílies tenien emmagatzemat de les collites, mentre que les famílies més riques bevien cava.

De coques de Sant Joan n’hi ha moltes varietats, així que cada persona pot triar quina és la seva preferida. Les podem trobar de pasta de full, de brioix, de llardons, de pinyons, de fruita confitada, de crema, de nata, de xocolata, de cabell d’àngel, fruits secs…

Sigui quina sigui la coca de Sant Joan que més t’agrada, pots trobar-les a les pastisseries que formen part del Gremi de Pastissers d’Igualada. Fes ja el teu encàrrec i gaudeix de la nit de Sant Joan com mai!

Compartir
Publicitat
Més notícies:

L’enquesta

el + llegit

Més notícies