Un article de
21 de març de 2017

No podem fallar

Un article de
Bernat Roca

BERNAT ROCA opinió 2- La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.CatEl 9 d’octubre de 1238 el rei Jaume I va entrar a València, una plaça que li va costar un llarg i costós desplegament militar i una cicatriu al rostre, causada per una fletxa que se li va clavar a la galta durant el llarg setge de la ciutat. La calavera del rei encara es conserva al Panteó Reial de Poblet. Balànsiya era el nom àrab d’aquella bonica i rica ciutat, envoltada d’una horta abundant que els àrabs havien tardat segles en construir i que va ser el gran llegat de la ciutat fins fa relativament poc temps. El poeta andalusí Ibn Al Abbar va deixar un testimoni bellíssim sobre la Balànsiya islàmica irremissiblement perduda durant la conquesta cristiana del rei Jaume: Per sempre més adéu a la terra estimada. La nostra joventut i els grans amics, perduts. […] Tot s’ha perdut. S’ha perdut el Pont i la Russafa. S’ha perdut Mislata i Massanassa. Tot s’ha perdut. On aquells prats amb rius i arbredes verdes? On els paratges aromàtics a on solíem retirar-nos? On el zèfir sempre fresc? On els crepuscles amables? Ai València! Què s’ha fet d’aquells matins on el sol jugava amb el mar corrent per l’Albufera!

La conquesta de València va ser una de les fites de la vida llegendària del rei Jaume, un vailet nascut a Montpeller. Orfe de pare i mare va ser criat a Montsó, una fortalesa de l’Orde del Temple. Guillem de Montredon va ser el seu tutor i el va alliberar de les urpes de Simó de Montfort, l’home que havia derrotat el seu pare Pere I, mort a la batalla de Muret, episodi militar tràgic i d’infausta memòria. Jaume va ser un aneguet lleig, que va passar de ser un titella de la noblesa catalana i aragonesa a esdevenir el rei més important del segle XIII en l’àmbit mediterrani.

Més de cent anys abans el Cid Campeador havia conquerit Balànsiya, retenint-la per poc temps i la ciutat va retornar als musulmans. El 30 de març d’aquest any 2017 València, ciutat amb un alcalde nascut a Manresa, recuperarà oficialment l’accent que acaba amb dècades d’ambivalència sobre el topònim de la ciutat. La història de València és sovint un camp de batalla de la lluita a mort entre Catalunya i Castella pel domini de la Península i el control del comerç mediterrani. La tossudesa de la geografia que deia el gran historiador francès Fernand Braudel.

Bernat Roca

Comentaris

Més noticies

Portada: Què està passant a Igualada i la Conca d’Òdena?

21 de novembre de 2024

Un grapat de successos, història i cultura entre el més llegit de la setmana

21 de novembre de 2024

Castellolí, zona en tensió per l’oferta d’habitatge a causa de l’èxode urbà

21 de novembre de 2024
Et recomanem×