Meritxell Baqué, alcaldessa de Vallbona d’Anoia: “Uns proposen, altres aproven…i als municipis petits ningú no ens ha preguntat res”

17 de maig de 2020

Continuem aquesta setmana la ronda d’entrevistes amb més representants de municipis de la comarca, que ens ajudaran a veure no només com s’està vivint el confinament en els seus pobles, i també quines són les propostes que des dels respectius ajuntaments es pensen fer ara que s’acosta ja certa relaxació.

Tot i que encara no està superada l’enorme i devastadora crisi sanitària que estem vivint com a conseqüència de la Covid-19, és lògic que ja s’estigui iniciant una nova lluita, per a la qual s’hauran de gastar molts esforços: el combat contra les crisi social i econòmica que, almenys durant aquest any, és segur que serà molt important. No només serà un treball de les administracions, també de les entitats socials i econòmiques del nostre territori.

La quarta entrevista d’aquesta setmana és a l’alcaldessa del Vallbona d’Anoia, Meritxell Baqué.

Com s’està portant el confinament al vostre municipi? De quina manera creieu que es podrà anar fent la desescalada que proposa el govern espanyol?
En general suposo que com arreu del territori, la majoria de la gent és conscient de la gravetat de la situació i s’ha fet correctament, tot i que sempre hi ha excepcions. Vam notar un cert relaxament abans de Setmana Santa i vam ser insistents avisant a la població que això no s’havia , ni s’ha acabat.

Tot i que és dur de sobreportar, i estem segures que persones que viuen soles, grans, etc els ha suposat cert grau d’angoixa pel canvi en sí i per la incertesa de la durada de tot això, és el que toca per responsabilitat i solidaritat.

La desescalada veurem com anirà, uns proposen, altres aproven… i als municipis petits ningú ens ha preguntat res… en fi, esperem a veure què passa.

Fins a quin punt les empreses han començat a treballar?
Doncs nosaltres a nivell de municipi els més afectat com a negocis, han estat els dos bars que tenim, que des del minut zero van haver de tancar.

Els comerços han mantingut oberts tot el període amb mesures de seguretat, aforament i facilitant al màxim als vilatans la compra fent servei a domicili. Un 10.
Tenim petits autònoms que sí que els ha afectat, alguns com la perruqueria tancada fins la setmana passada, altres els 15 dies obligats pel govern, altres no han tancat… de fet l’afectació nostra a nivell empresa ha estat relativament baixa. De fet, des del primer dia des de govern vam contactar amb empreses i autònoms a veure com ho portaven.

Teniu constància de problemes de caire social sobrevinguts per la Covid? Què podeu fer ara des dels ajuntaments?
Problemes socials doncs sí, força famílies han patit ERTOS, algunes han allargat aturs més temps del que haurien, cessaments d’activitat… De fet, ho hem detectat de seguida a nivell d’assistenta social, augmentant els usuaris del banc d’aliments, i des de minut zero amb l’assistenta hem treballat amb cada família o persona individual, valorant la situació i donant la millor resposta i més ràpida possible.

A més hem reforçat el banc d’aliments fent entregues setmanals en lloc de quinzenals, amb aliments que hem aportat des de l’Ajuntament i també a través d’una campanya de recollida d’aliments per part de la ciutadania anomenada Coronarecapte Vallbona, que també s’ha fet a altres poblacions de la comarca.

A banda de banc aliments que considerem la part més assistencial, també hem obert una doble línia d’ajuts per a les despeses familiars de lloguers i pagament de subministraments de la llar, una partida que hem dotat de 10.000€ inicialment.

Estem contemplant ajudes als negocis que s’han vist afectats com la bonificació taxes de les terrasses als bars, i estudiem fer bonificacions en IBI o escombraries-clavegueram.
A més hem estat en contacte amb escola i institut per abordar el tema dels dispositius perquè els alumnes poguessin seguir durant aquest 3r trimestre les tasques o feines posades, i la connectivitat a la xarxa. De fet a Vallbona només hem hagut de fer un parell d’intervencions que es van fer des del primer dia després de la tornada de Setmana Santa.

A nivell d’impostos i taxes, ja heu decidit què fareu?
De fet inicialment ja les hem retardat com la majoria d’ajuntaments, i a inicis d’any ja havíem fraccionat en tres l’IBI que és la taxa més alta per una família.
A banda d’això, el que he dit, estem estudiant poder fer bonificacions en casos concrets per afectacions de la crisi sanitària de la Covid-19.

Modificareu el pressupost municipal per adequar-lo a la nova situació un cop acabat confinament? Com ho plantejareu?
De fet com que governem en minoria anem pactant tot el que hem d’aprovar per ple i ho anem parlant amb els diferents grups municipals, i el pressupost és una de les grans coses a negociar. Havíem fet la feina i el teníem a punt per aprovar al març i just va caure la crisi sanitària i es va parar tot.

Així que aprofitant que no està aprovat pel 2020, hem plantejat uns canvis en algunes partides que ja sabem que no utilitzarem i altres que requeriran de més recursos econòmics. Per exemple la nostra festa gran, el Roser, l’hem hagut de suspendre i la gran part de diners que s’emporta aquesta festa de la partida de Festes l’hem redireccionat directament a partides socials per poder fer front al que ens pugui sobrevenir.

Amb això hem coincidit tots els regidors de l’Ajuntament, que és una situació excepcional a la qual hem de donar una resposta excepcional i el més ràpida possible, la gent té la necessitat ara, no d’aquí mig any. Que segurament també hi serà per moltes famílies, doncs estem convençudes que després de la crisi sanitària, l’econòmica serà dura i la pagarem les mateixes.
Per això estem disposades a modificar els pressupostos en funció de com evolucioni la situació.

De quina manera creieu que Generalitat, Diputació i Estat poden ajudar? De moment esteu satisfets?
En primer lloc la millor manera seria complint amb el que diuen que faran.
Altres accions podrien ser:
Deixar que els ajuntaments s’endeutin si els és necessari o en el cas d’ajuntaments que tinguin romanent com el cas del nostre, doncs poder-lo utilitzar.

Que s’obrin plans d’ocupació, des de l’administració s’haurà d’ajudar a fer front a l’augment d’atur que patim i patirem i és una manera de contribuir-hi

Eliminar LRSAl (Llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local) per poder fer contractacions si és necessari.
Eliminar la regla de la despesa…

Comparteix l'article:

Deixa un comentari