L’Equip d’Atenció a la Vellesa de l’Anoia del Consell Comarcal (EAVA), un equip multidisciplinari que assessora, estudia i intervé en aquelles situacions de maltractament a persones grans, ha complert cinc anys d’activitat aquest mes de novembre. El Departament de Benestar Social i Atenció a la Ciutadania del Consell Comarcal de l’Anoia, amb recursos com aquest, fa una aposta clara per la prevenció, la detecció, la intervenció i la recuperació de les persones grans que viuen situacions de maltractament.
En tot aquest temps, aquest recurs ha atès un total de 368 persones i ha treballat en 162 casos –en l’actualitat en té 35 d’oberts–. Més de la meitat d’aquests casos, un 51%, corresponien a Serveis Socials Bàsics com a detectors principals, un 16% a l’àmbit de la salut, el 12% a qüestions relacionades amb institucions, el 10% a Serveis Socials Especialitzats i, el 10% restant, a altres àmbit com cossos de seguretat o altres serveis a la ciutadania.
L’EAVA ha estat una acció important dins el programa “Pels bons tractes a les persones grans”, dissenyat el 2014 i que pretenia abordar el fenomen del maltractament des de la prevenció fins al seu abordatge. Aquest programa s’ha desenvolupat al llarg d’aquests anys i ha impulsat també diverses accions com la campanya de prevenció “Tracta’m bé” liderat pel Consell de la Gent Gran de l’Anoia, diferents formacions dirigides a diversos col·lectius, o l’elaboració de la “Guia territorial de l’Anoia per a l’actuació contra els maltractaments a les persones grans”.
Des de l’ens comarcal s’agraeix la confiança dipositada en aquest equip, clau en la lluita contra els maltractaments a les persones grans, un equip especialitzat que combat aquesta xacra social. En aquest sentit, el president del Consell Comarcal, Xavier Boquete, apunta que “cal que sapiguem valorar la importància de comptar amb recursos com aquest, que n’estiguem orgullosos i que els potenciem en el futur, perquè l’atenció i la cura de les persones grans és un dels principals deures i reptes que tenim les institucions de proximitat en els temps actuals”. Precisament, el passat 17 de novembre i coincidint amb aquest 5è aniversari, es va organitzar la jornada “L’EAVA, 5 anys abordant les situacions de maltractaments a les persones grans”, en què es va fer una valoració retrospectiva d’aquest període, es va compartir una taula d’experiències i es van abordar diferents aspectes rellevants i casos de bones pràctiques.
La creació i posterior funcionament de l’EAVA, un equip únic i pioner a tot l’Estat, ha estat possible gràcies al recolzament de tècnics, professionals, ajuntaments i altres administracions, més enllà del Consell Comarcal, com la Diputació de Barcelona.