Un article de
Redacció
El periòdic comarcal líder de l'Anoia des del 1982.
21 d'agost de 2020

L’Arxiu Comarcal presenta dues exposicions per poder viure la Festa Major des del punt de vista virtual

Un article de
Redacció
Cercavila passant pel carrer del Born, el 1988.

La Festa Major d’Igualada d’enguany s’ha vist afectada per la situació sanitària de la Covid19, que ha fet que la festa no es pugui celebrar. Per això, des de l’Arxiu Comarcal de l’Anoia ens expliquen que “ens hem proposat viure-la des d’un altre punt de vista: virtualment”.

La celebració de les festes majors prové d’antigues celebracions amb motiu del final de les collites al camp o de la celebració de fires i mercats, que s’articulen al voltant de la diada en honor del sant patró de la localitat.

El 24 d’agost és Sant Bartomeu i és, en aquestes dates, que se celebra la Festa Major d’Igualada, excepte aquest any que s’ha suspès a causa de la Covid-19.
Amb tot, des de l’Arxiu Comarcal de l’Anoia “volem oferir una exposició en la qual mostrem diferents documents de cinema que han estat dipositats a l’arxiu i que s’han digitalitzat”.

Escena del vídeo publicat per l’Arxiu Comarcal on es veuen imatges de la Festa Major del segle XX. Aquesta, corresponent a 1974.

Les imatges mostrades són dels anys trenta als vuitanta del segle XX, i acaben amb uns apunts del segle XXI. Aquí hom podrà copsar els canvis de model d’organització de festa major, però també constatar que hi ha uns elements que hi són des dels inicis i que es repeteixen: pregó, ofici solemne, cercavila de gegants, capgrossos, nans i bestiari; exhibició castellera, ballada de sardanes, etc.

Els castellers i moixiganguers aixequen uns castells molt més alts; els gegants, capgrossos i nans, amb orígens medievals, continuen fent ballar la quitxalla, tot i que han sorgit noves figures i s’han recuperat de velles, tots acompanyats de flabiolers i grallers. Els dracs i les víbries acompanyen als diables als correfocs, avui dia, també molt més decidits. Quan a les danses vives, hom pot dir que s’han recuperat gairebé tots els que hi havia hagut: ball de bastons, ball de cercolets, ball de pastorets i el ball de gitanes.

Per altra banda, podeu veure tots els programes de Festa major que es conserven a l’Arxiu Comarcal de l’Anoia a la mostra que us hem preparat a: ‘Els programes de Festa Major: on els artistes mostren la seva creativitat’. Durant molts anys, el cartell i el programa de la festa s’ha encarregat a artistes, creatius, dissenyadors que han fet verdaderes obres d’art, on han reflectit la seva visió de la festa.

Cercavila passant pel carrer del Born, el 1988.

Les dues exposicions
La primera, Igualada, la Festa Major en moviment, amb diverses imatges cinematogràfiques de la Festa Major a Igualada dels anys trenta als vuitanta del segle XX, on es pot veure l’evolució de la festa, els seu sistema d’organització, els nous elements, etc. Es pot veure en aquest enllaç.

La segona, Els programes de Festa Major: on els artistes mostren la seva creativitat, on s’exposen tots els programes que es conserven a l’Arxiu Comarcal, tot esmentant l’autor del programa i l’impremta. Es pot veure en aquest enllaç.

T'ha semblat interessant? Comparteix l'article amb els teus contactes!

Comenta aquesta entrada:

Et recomanem×