Mil milions d’euros. Això és el que “fa” Igualada durant un any. Tota l’Anoia, posem- hi 2.278 milions. Dit així, d’aquesta manera, pot semblar molt cru, però aquestes són les xifres oficials, les últimes del 2012, que ha donat a conèixer l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Corresponen al Producte Interior Brut (PIB) de totes les comarques del país i dels municipis de més de tres mil habitants. És a dir, és la suma de tots els béns i serveis finals produïts durant un any. La xifra pot semblar molt alta, i ho és…. però menys que la mitjana de Catalunya. Si Catalunya és 100, l’Anoia està en 69,8, quasi 30 punts per sota, en el vagó de cua del PIB català, lluny dels territoris més rics… A més, quan el 2012 força comarques pujaven el seu nivell, aquí va baixar dos punts i mig. Mala notícia. Esperem que en futurs exercicis, encara per comptabilitzar, les xifres millorin.
“Igualada és prop de la mitjana del país, però molt millor que les ciutats de l’interior i del Penedès, a excepció de Vic i Sant Sadurní”
Igualada “s’escapa” de les males dades
En el quadre superior podeu observar unes dades prou interessants, que ens marquen el PIB del 2012 de sis municipis de la comarca, així com el de vuit ciutats de l’interior, algunes d’elles molt properes. Destaca el fet que Igualada sembla ser una “illa” diferenciada de la resta de l’Anoia en quant a la seva capacitat productiva, amb una mitjana del índex del 92,9, només set punts per sota del país, amb un PIB per habitant de 25.600 euros i una producció anual per valor de quasi mil milions d’euros (999,3). A tenir en compte també l’escàs pes de la indústria a Igualada, ara només del 27,4%, amb una predominància clara del sector serveis, que ja és el 66,7% del pes productiu de la ciutat. Res a veure amb temps passats…
La resta de la Conca d’Òdena, un altre món
Si Igualada té un índex que és quasi el mateix de la mitjana catalana, a moltíssima distància se situen Piera (39,4), Vilanova del Camí (34,8) i sobretot Santa Margarida de Montbui, que a prou feines supera un índex de trenta sobre cent (31,1). Unes xifres que desequilibren per complet la Conca d’Òdena, amb una Igualada que “salva els mobles” pels pèls, però uns municipis al seu entorn més immediat que són dels més pobres del país en termes de productivitat autònoma. Vilanova i Montbui sumades tenen un PIB de 200 milions d’euros, a anys llum dels mil d’Igualada, si bé tenen la meitat de població. El seu PIB per habitant és el triple menor que el d’un igualadí. Una manifesta desigualtat a la que separen només metres de distància.
“S’observa una manifesta desigualtat econòmica de Piera i Masquefa amb el seu entorn de Sant Esteve Sesrovires i Sant Sadurní”
La indústria, forta a Capellades
En tots els sis municipis de l’Anoia analitzats el sector Serveis supera amb escreix la indústria… exceptuant a Capellades, on la força del sector paperer, sobretot, suposa un 60,6% del pes productiu, amb només un 34,7% dels serveis. Capellades, amb el terme municipal més petit de l’Anoia, “factura” 125,4 milions d’euros anuals, amb un PIB per càpita de 23.300 euros, una xifra molt similar a la d’Igualada. En els casos de Piera i Masquefa, que dibuixen una realitat econòmica ben marcada a la comarca, darrerament amb els casos de més èxit de noves inversions, les xifres són molt discretes. Piera té un índex del 39,4 respecte el 100 de Catalunya, i Masquefa, del 42,9, lleugerament superior, amb un PIB per càpita molt similar en les dues ciutats, a l’entorn dels onze mil euros.
Vic, més rica que Igualada
Una comparació d’Igualada amb les ciutats del nostre entorn més importants permet veure com la capital de l’Anoia té un índex molt millor que Manresa, Vilafranca del Penedès, Cervera, Esparreguera o Vilanova i la Geltrú, si bé és pitjor que Vic, que té pràcticament el mateix nombre d’habitants… però un terme municipal molt més gran, i de gran pes industrial. El 92,9 d’Igualada queda petit davant els 126,9 de la capital d’Osona.
Desigualtat al llindar de l’Anoia Sud
Un altre aspecte a tenir en consideració és que, davant la desigualtat econòmica d’Igualada respecte la resta de la Conca d’Òdena, passa el mateix amb Piera i Masquefa amb Sant Sadurní d’Anoia i Sant Esteve Sesrovires, que són municipis colindants. Així, la capital del cava té un índex del 118 (davant el 39 de la seva veïna Piera), i Sant Esteve Sesrovires, un espectacular 218 davant el 42,9 de la colindant Masquefa, gràcies a la concentració industrial que hi ha en aquella zona. Interessant també observar que el PIB de Sant Sadurní d’Anoia, que concentra la immensa majoria de la potent indústria del cava i compta també amb una gran oferta logística, és “només” de 406 milions d’euros, menys de la meitat del d’Igualada.
JORDI PUIGGRÒS