L’Ajuntament de La Llacuna vol millorar la mobilitat al nucli urbà del municipi per tal que sigui més sostenible i que ajudi a la convivència entre vianants i vehicles. Per aquest motiu, l’administració local va demanar un estudi a la Diputació de Barcelona, a través del Catàleg de la Xarxa de Governs Locals. El document ja es va lliurar a l’Ajuntament i es va aprovar, inicialment, en el Ple del 19 de novembre de 2020.
Els veïns i veïnes poden consultar l’Estudi de Mobilitat Urbana (EMU) a les oficines municipals i han pogut fer propostes i aportacions a través d’una instància, bé sigui a través del web municipal o de manera presencial, fins a final de gener.
El treball se centra en l’àmbit del nucli urbà continuo del poble, format pel nucli antic, el barri de la Piscina i el barri de la carretera de Vilafranca. És en aquestes zones on l’Ajuntament ha detectat els principals reptes pel que fa a la mobilitat.
Objectius i fases de l’estudi
L’EMU marca nou objectius: racionalitzar i pacificar la xarxa viària; millorar la xarxa de vianants per fer-la més segura i accessible, amb la creació o eixamplament de voreres i la definició de nous passos de vianants; facilitar la integració de la bicicleta en el trànsit urbà; millorar la infraestructura i la informació de les parades de transport públic; alliberar els espais més emblemàtics del centre de vehicles aparcats; regular les zones de càrrega i descàrrega de les places Major i de la Font; millorar la seguretat i l’accessibilitat de les cruïlles de la carretera d’Igualada amb el carrer de la Font, amb la carretera de Torrebusqueta i amb el carrer de mossèn Cinto Verdaguer; millorar la seguretat a l’entorn de l’escola, i recuperar espais emblemàtics del poble per al gaudi de les persones, com la plaça Major, la de la Font, la del Fort Micó o el Portal d’en Gavatx.
El procés de redacció de l’estudi està dividit en quatre fases: la recollida d’informació; la diagnosi, que inclou una anàlisi de la situació actual de la zona objecte del treball; l’establiment d’uns objectius, i les propostes que es poden tirar endavant. Els estudis de mobilitat urbana són una eina per als ajuntaments en la planificació integrada de les diferents xarxes que conformen el sistema de transport. Pel caràcter transversal que juga la mobilitat en la nostra societat, les aportacions de l’EMU contribueixen a la millora del medi ambient, de l’entorn urbanístic i del nivell socioeconòmic dels municipis.