9 C
Igualada
Diumenge, desembre 5, 2021

Jorba Reflexiona: “Ens agradaria que a la consulta sortís clarament un NO al macropolígon”

Estem ja a les acaballes de la campanya. Esteu contents de la resposta de la gent, des de que us vau constituir?
Sí, molt. Estem tenint contacte personal amb gairebé tots els veïns i els comentaris que ens arriben és que no entenen per què s’ha de fer aquest polígon. Demanen informació i els notem molt receptius. De fet, aquesta campanya ha servit per fer xarxa entre els veïns del poble, dels diversos nuclis (St. Genís, Travé, Pla de Torroella) que es manifesten contraris aquesta implantació d’un macropolígon als plans de cal Blasi i cal Piqué. I un veí parla amb un altre, es debat, es pengen domassos als balcons. Creiem que la consulta haurà servit, si més no, per reflexionar, posicionar-se i fer poble.

Què penseu que passarà, diumenge? I quant a participació? Noteu que el tema de la consulta ha quallat entre els jorbencs?
No ho sabem i no volem fer prediccions. Ens agradaria que hi hagués una gran participació, com més alta millor, però no volem dir una xifra. I ens agradaria que sortís clarament un NO al macropolígon i un SÍ al control de les grans instal·lacions de renovables que afectin al municipi. Aquesta és la nostra posició i estem treballant perquè sigui compartida per la gran majoria de veïns i veïnes de Jorba.

Si hi ha molt poca participació, penseu que el resultat és igual de vàlid? Ho dic perquè l’alcalde semblava disposat a tenir-ho en compte, això.
És evident que com més alta sigui la participació i més clar sigui el resultat, l’Ajuntament tindrà més arguments (i pressió ciutadana) per actuar d’una manera decidida i rotunda amb la Generalitat per excloure aquesta afectació sobre el terme de Jorba del PDUECO i, més enllà del cas de Jorba, potser seria el moment per replantejar la política industrial de la Conca d’Òdena, ja que aquest tipus de Plans directors responen a una visió antiga, obsoleta, depredadora, especulativa i sobradament fracassada de les necessitats, les possibilitats i la realitat industrial i econòmica del segle XXI.

La gent de Jorba sabem que tenim la força de la democràcia per aturar aquest macropolígon i hi participarem.

Per què esteu en contra del polígon industrial? Fa molts anys que se’n parla, i fins ara no hi havia hagut oposició…
No és cert que no hi hagi hagut oposició. El que potser va passar és que no s’havia articulat a l’entorn d’una plataforma ciutadana, però en el pensament de moltíssims veïns hi ha una posició contrària al macropolígon i ho veurem el proper diumenge.

Hi estem en contra per diverses raons. L’Anoia i Jorba té espai industrial disponible. Per què no s’executa si tanta necessitat hi ha? No ens creiem que el futur de Jorba passi per un macropolígon quan no s’hi ha implantat cap indústria nova en les darreres dècades i n’han plegat algunes d’importants. Per què es demanen parcel·les tan grans? Per vendre-les com a negoci logístic, que voldria dir pocs llocs de treball, perquè la feina la fan els robots, i molta afectació de terreny.

La relació entre metres construïts i llocs de treball senzillament és mentida. Les indústries d’ocupació intensiva com les que hi havia abans ja no existeixen. S’ha de permetre que les empreses puguin créixer i expandir-se i per això a Jorba hi ha suficient terreny i a l’Anoia, segons els darrers estudis, també. I, finalment, pensem que tenim dret a protegir el paisatge, que és un be del qual en gaudim tots, no només qui viu a Jorba.

L’alcalde diu que si no hi ha sòl industrial, tot plegat serà un drama. Diu que fins i tot hi ha empreses del poble que marxaran. Què en penseu?
Efectivament, l’alcalde ha afirmat que amb el macropolígon Jorba tindrà escola nova, el camp de futbol es reformarà i serà fantàstic, es podrà obrir el Centre de dia que porta anys esperant a ser inaugurat… I no només això, també afirma que sense el macropolígon les empreses que ara tenim al poble marxaran i, com dius, tot serà un drama. Afirmacions com aquestes es qualifiquen per si soles i erosionen seriosament la credibilitat de qui les perpetra. No val la pena que nosaltres les comentem.

Creieu que, en general, l’Ajuntament de Jorba ha estat neutral en aquest procés?
Una vegada acordada la consulta -que prou va costar!- l’equip de govern de l’Ajuntament de Jorba es va comprometre a ser neutral durant la campanya informativa, que va començar el dia 11 d’octubre. Aquests dies tothom ha vist que qui fa la campanya a favor del sí de manera desacomplexada és l’equip de govern (costa distingir quan ho fan a títol personal o com a càrrecs electes). No és el que van prometre que farien i això enrareix la consulta, però ara seria una pèrdua de temps entrar en polèmiques per això. És simptomàtic que ningú, més enllà d’ells, doni la cara per aquest macropolígon.

Hi ha qui diu que la vostra posició és egoista, que penseu només en les vostres propietats abans que en el benefici col·lectiu de poder disposar de més llocs de treball a la Conca. Què dieu, respecte aquesta postura?
Quines propietats tenim nosaltres? Quins llocs de treball són capaços de garantir? Qui fa aquestes afirmacions és un ignorant i un cínic. El benefici col·lectiu està per demostrar i els llocs de treball que es prometen són la pastanaga del ruc. No ens recordem de la Nissan que havia de venir a l’Anoia? De la Zona Franca? Del polígon dels adobers? Quantes indústries punteres automobilístiques hi ha al Parc Motor de Castellolí? Per què no s’ha generat ocupació en els polígons buits? Són massa promeses incomplertes. I ara ens hem de creure que aquest projecte sí que serà el bo? Doncs la gent no se’ls creu i ens ho diuen. Quantes empreses han portat fins ara a Jorba tenint disponibles 16 hectàrees de sòl industrial? Nosaltres som els primers que volem llocs de treball, però no ens els creiem, és així de senzill.

En una imatge desafortunada, l’alcalde de Jorba ens alliçonava dient que no podíem perdre un altre tren… Tenen la barra de dir que podem perdre trens quan ningú no ha estat capaç de fer arribar cap tren seriós ni a Jorba ni a l’Anoia. Això, convé, i no polígons buits!

A la consulta també es demana si els jorbencs estan a favor de mostrar-se contraris a un gran parc fotovoltaic. Aquí sembla que hi esteu d’acord. Com veieu tota aquesta planificació de la implantació d’energies renovables?
La generació d’energia elèctrica ha d’anar cap a les energies renovables i això és bo perquè s’haurà de transformar el model actual que depèn de fonts que s’esgoten i no són sostenibles. El que diem és que cal fer una planificació per fases on, per exemple, es comencin a aprofitar totes les cobertes d’edificis (l’Ajuntament de Jorba, per cert, és dels que té les taxes més altes de Catalunya quan algun veí vol instal·lar energia fotovoltaica).

Cal pensar quin tipus d’aerogeneradors són més eficients i menys molestos, decidir com han de ser les línies de transport d’energia (aèries, soterrades?), quina gestió es fa d’aquest nou mercat energètic, quines compensacions té el territori que suporta aquestes càrregues. És un tema complex i s’ha de fer ben fet. Celebrem que l’Ajuntament de Jorba demani també aquest temps i aquesta normativa clara abans de permetre grans instal·lacions que tindran un impacte negatiu.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

La campanya “Figues i Ous” se centra en la informació dels mètodes anticonceptius i de protecció

Com cada any, el departament de Sanitat i Salut Pública i el departament de Joventut de l’Ajuntament d’Igualada posen en marxa la campanya de...

Carta oberta a Pablo Casado

En el seu intent d’anar encara més a la dreta, diu bajanades cada vegada que li posen un micròfon al davant. Habitualment m’hi faig...

Montbui demana la reobertura completa de l’atenció sanitària al CAP

El ple ordinari de novembre de l’Ajuntament montbuienc va aprovar, per unanimitat de tots els grups polítics representants en el consistori, una moció per...

La reconversió cap a les renovables necessita el lideratge del Govern

Ja fa uns mesos que a la nostra comarca, com d’altres, creix el neguit davant les notícies que una nova línia de Molt Alta...

Premi de Fotografia Procopi Llucià, Igualada 2021; o quan la Fotografia és Cultura

El passat diumenge, 21 de novembre, el Teatre Municipal l’Ateneu va acollir una nova edició dels Premis Ciutat d’Igualada, que fomenten i reconeixen la...
Compartir