El passat 4 de gener, l’alpinista anoienc Albert Alegre de la UECANOIA Popular va culminar l’ascensió al cim de l’Aconcagua (6.962 m), la muntanya més alta d’Amèrica i un dels reptes més exigents del món de l’alpinisme. L’expedició, que va durar 15 dies, va estar plena de moments intensos, reptes físics i emocionals, i una gran dosi de superació personal.
Alegre va descriure aquesta fita com una “experiència inexplicable”. L’alpinista igualadí va poder gaudir d’un recorregut que el va portar a superar condicions extremes.
Els primers dies van ser físicament favorables, amb temperatures d’uns 30° C que fins i tot li permetien sortir lleugerament després de les etapes. Però, a mesura que avançava l’ascensió, les etapes es van tornar més dures: la manca d’oxigen, el fred extrem de fins a -35°C, el pes de la motxilla de 27 kg i les nits dormint sobre una màrfega van posar a prova la seva resistència física i mental.
L’ascensió final al cim va ser especialment exigent. Albert Alegre explica que, a cada passa, havia de lluitar contra l’esgotament i l’escassetat d’oxigen: “Cada 10 passes havia de parar per agafar el poc oxigen que podia. El fred, els grampons i mil altres dicultats ho complicaven tot.” El suport dels guies Tapior i Negro va ser clau per assolir l’objectiu.
El dia de l’ascensió, les condicions meteorològiques van ser favorables, però el respecte cap a la muntanya era evident: “A mesura que anàvem pujant, veies companys que havien de tornar enrere per qüestions físiques o de salut. Cada cop que em trobava amb un d’ells, una part de mi l’acompanyava, entenent l’esforç que representava arribar fins allà.”
Després de gairebé 9 hores de pujada, Albert Alegre va aconseguir fer cim. “En aquell moment em van passar mil imatges de les persones que esmo: amics, familiars… Tot l’esforç i
el patiment van valdre la pena”.
Aquesta ascensió no només representa una fita personal per a l’Albert Alegre, sinó també un tesmoni de la seva determinació i passió per superar els seus propis límits. L’Aconcagua és coneguda per ser un cim que només un 40% dels alpinistes que l’intenten aconsegueixen completar, fet que dona encara més valor a l’èxit de l’expedició.
Finalment, Albert Alegre vol agrair profundament el suport dels seus guies i de totes les persones que han format part d’aquesta aventura, un somni fet realitat que sempre recordarà.