Igualada i l’Anoia tornen a tenir el mateix nombre de treballadors en actiu que abans de la crisi del 2008

10 de juny de 2023

Bones notícies per a l’economia de la comarca. Almenys pel que fa a la butxaca de les famílies, que ja és prou important. Semblava impossible fa uns anys, però les darreres dades d’anàlisi per part de la Cambra de Comerç així ho destaquen: Igualada i l’Anoia tornen a tenir el mateix nombre de treballadors en actiu -amb feina- que just abans de la crisi arran de l’explosió de la bombolla immobiliària, el 2008.

Les circumstàncies, però, no són les mateixes: la inflació desesperant que viu el país -i més encara a Europa- i l’augment del preu del diner que ha encarit els crèdits i les hipoteques comporten un mercat de treball més dèbil i fràgil. Tot depèn, doncs, si es veu el got mig buit o mig ple…

De moment, l’evidència dels números diu que el mercat del treball de l’Anoia registra màxims històrics en tot el seu conjunt. La comarca va tancar amb 36.750 llocs de treball actius el passat mes d’abril, un 3,7% més que l’any passat, la millor dada registrada mai des del setembre del 2008 i, al mateix temps, el nombre d’afiliats a la Seguretat Social i al règim dels autònoms va pujar un 2,5%, arribant també a un total de 53.320 persones.
Per sexe, el creixement ha estat més notable entre les dones (2,8%) que entre els homes (2,2%). Els afiliats registren un augment a tots els grans grups d’edat, a excepció de les persones compreses entre els 30 i 44 anys (-1,4%). Per nacionalitat, el creixement relatiu d’afiliats de nacionalitat estrangera -el 8,7% del total- ha estat més elevat que els de nacionalitat espanyola, un 12,8% i un 1,6%, respectivament.

 

El nombre de llocs de treball augmenta, però baixa la quantitat d’empreses a tota la comarca.

Pugen els treballadors… però baixen les empreses

Facin números: si restem el nombre d’afiliats que hi ha a la comarca, del nombre total de llocs de treball que hi ha aquí, surt un dèficit de 16.750 persones. Són les que, sobretot, treballen fora de l’Anoia. Una dada que continua essent molt preocupant, i que denota la desinflada especialment del sector industrial, que sembla no tenir aturador. El mateix estudi ja apunta que “si es comparen les afiliacions per seu social i per residència padronal, el nombre és bastant superior en el segon cas (un 45% més)”, i la conseqüència és just això: cada dia hi ha un èxode laboral a l’Anoia.

El darrer Informe trimestral del mercat del treball i teixit empresarial elaborat pel Gabinet d’Estudis de la Cambra de Comerç de Barcelona i publicat per la Cambra territorial de l’Anoia, dona una altra pista sobre com pinten les coses. Si, com dèiem, pugen el nombre de llocs de treball i els afiliats, baixa el nombre d’empreses… Els comptes de cotització van baixar -poquet, això sí, un 0,9%- respecte de l’any passat, fins a les 3.069. La dada és més negativa encara si tenim en compte que, a nivell de tot el país, el nombre d’empreses va augmentar en la mateixa xifra.

Per sectors, el teixit empresarial s’ha mantingut respecte a l’any anterior a la indústria (0,0%); mentre que als serveis i a la construcció ha disminuït (un -1,3% i -1,2%, respectivament). Segons la grandària, el nombre d’empreses només ha disminuït entre les microempreses (fins als 9 treballadors), un 1,8%, que representen el 80,8% del total. A la resta de trams el teixit empresarial ha augmentat: un 0,6% entre les de 10 a 49 treballadors, un 20,0% entre les 50 a 249 treballadors i un 14,3% entre les de 250 i més treballadors (de 7 a 8 empreses). Com a resultat de l’evolució general, la dimensió mitjana de l’empresa al tancament del primer trimestre se situa en 9,4 assalariats/des per empresa, la dada més elevada des del 2008.

Afiliats

L’atur, en mínims històrics

Pel que fa a les xifres d’atur, l’estudi de la Cambra apunta que hi ha 6.871 persones aturades inscrites a les oficines de Treball de Catalunya a la comarca i esdevé el valor més baix per aquest mes des de l’any 2008. Tot i que es continua moderant el ritme de descens en termes interanuals, que se situa en el -4,8% al març, el menys intens des del maig del 2021, i és inferior al registrat al conjunt de Catalunya (-6,2%).

Per sexe, la disminució anual és més notable entre els homes (-7,0%) que entre les dones (-3,3%). La reducció de l’atur per trams d’edat ha estat menys intensa entre els joves menors de 30 anys (-1,9%) i entre les persones de 55 anys o més (-2,1%). El descens entre les persones de 45 a 54 anys ha estat del 6,3% i entre les de 30 a 44 anys un 8,1%. Per últim, l’atur disminueix a tots els tipus d’ocupació, excepte entre els directors i gerents (+27,7%, 13 persones més); destaca la disminució en termes absoluts de 135 persones entre les ocupacions elementals.

L’estimació de la taxa d’atur registral se situa en l’11,4% el març, la xifra més baixa per aquest mes des del 2008, però dos punts percentuals per sobre a la registrada al conjunt de Catalunya (9,4%)

Comparteix l'article:

Deixa un comentari