Continuem aquesta setmana la ronda d’entrevistes amb més representants de municipis de la comarca, que ens ajudaran a veure no només com s’està vivint el confinament en els seus pobles, i també quines són les propostes que des dels respectius ajuntaments es pensen fer ara que s’acosta ja certa relaxació.
Tot i que encara no està superada l’enorme i devastadora crisi sanitària que estem vivint com a conseqüència de la Covid-19, és lògic que ja s’estigui iniciant una nova lluita, per a la qual s’hauran de gastar molts esforços: el combat contra les crisi social i econòmica que, almenys durant aquest any, és segur que serà molt important. No només serà un treball de les administracions, també de les entitats socials i econòmiques del nostre territori.
Hem parlat amb els alcaldes de Piera, la Torre de Claramunt, Hostalets de Pierola i Sant Martí de Tous, que han respost una sèrie de preguntes gairebé idèntiques, perquè els nostres lectors, i especialment els del propi municipi, coneguin millor què es cou ara mateix als ajuntaments, i com es preparen les properes setmanes. A continuació, l’entrevista a Gerard Parcerisas, alcalde dels Hostalets de Pierola.
Com s’està portant el confinament en el vostre municipi?
Estem molt satisfets de la resposta dels veïnes i veïns del municipi. El comportament, en general, ha estat exemplar. La figura del voluntariat ha rebrotat amb força: tenim una borsa per a la distribució de productes a domicili, recollida de medicaments, elaboració de mascaretes, etc. Menció a part als petits comerços, que han donat un servei essencial a tot el poble. D’aquesta manera hem pogut comprovar, una vegada més, la vital importància que tenen les botigues de proximitat a l’hora de cohesionar el teixit social del poble. Per altra banda, sempre m’agrada destacar que és una sort poder comptar amb una doctora al capdavant de la regidoria de Salut. Ens ajuda a prendre decisions amb criteri en moments crítics. Per això, abans de continuar amb l’entrevista, vull traslladar l’escalf a les famílies que han perdut algú dels seus. Cal afegir el component cruel que suposa no poder acomiadar-se en les condicions habituals.
De quina manera creieu que es podrà anar fent la desescalada proposada pel govern espanyol?
És evident que la desescalada no es pot aplicar amb el mateix criteri a un poble que a una gran ciutat. Als pobles la densitat de població és molt menor, per tant, fer servir el mateix criteri que a una ciutat és poc comprensiu. Pobles i ciutats tenen realitats completament diferents, per tant, s’haurien d’atendre amb mesures completament diferents.
Fins a quin punt les empreses han pogut començar a treballar?
Les del sector dels serveis essencials, amb més o menys entrebancs s’han pogut adaptar. Pel que fa a la resta d’empreses, ja sigui la restauració, alguns comerços, autònoms i certa indústria, viuen una situació complicada i l’haurem de seguir de prop.
Teniu constància de problemes de caire social sobrevinguts arran d’aquest episodi de la Covid-19? Què podeu fer ara des de l’Ajuntament?
A mesura que avancen les setmanes els dificultats de caire social van augmentant, tant pel que fa a la quantitat com en la intensitat. Des de l’Ajuntament volem impulsar unes ajudes encarades als autònoms, petits emprenedors, persones afectades laboralment i a ampliar la partida de serveis socials i de material d’emergències.
Portem setmanes treballant en la redacció de les bases, amb aportacions de totes les forces polítiques amb representació a l’Ajuntament. Vull agrair als socis de govern i als companys de l’oposició, Sumem, pel seu caràcter participatiu i constructiu. Però falta un dels aspectes més importants: marcar els fonaments jurídics que avalin la viabilitat de les ajudes, tot i que el canvi de normativa constant no ens afavoreix.
A nivell d’impostos i taxes, ja heu decidit què fareu?
Pel que fa els impostos, majoritàriament, hem ampliat el termini i, en alguns casos, també n’hem fraccionat l’import. Són mesures bastant similars a la resta de municipis.
Modificareu el pressupost municipal per adequar-lo a la nova situació que tindrem quan s’aixequi el confinament? Com ho plantejareu?
Com ja he explicat abans, primerament tenim la intenció de llançar aquestes ajudes orientades a defensar al sector productiu; tant les empreses com els treballadors.
De cara a finals d’estiu volem fer una segona bateria d’ajudes orientades, aquesta vegada sí, a l’àmbit més social. Malauradament, tot fa preveure que la situació es complicarà a mesura que avancin els mesos i, des de l’Ajuntament haurem de donar-hi resposta tenint en compte que, al cap i a la fi, som l’administració més propera a la gent.
De quina manera creieu que Generalitat, Diputació o Estat poden ajudar els petits municipis com el vostre? De moment, esteu satisfets?
El primer que podrien fer per facilitar el dia a dia és parlar clar, sense ambigüitats. Sabem que estem vivint una situació històrica, inesperada i extremadament difícil de gestionar. Per a tothom. Però des del món municipal, ens agradaria comptar amb criteris ben definits, per evitar que en pobles similars es donin respostes contràries davant, exactament, el mateix cas. Parlem de piscines municipals, deixalleries..
No obstant, davant les nombroses adversitats, faig una valoració positiva en veure l’esperit de superació i d’implicació per part de tothom. Ens cal seguir tenint la capacitat de mantenir el sentiment de comunitat per acabar de superar aquesta etapa.