Unió de Pagesos, l’entitat Per la Conca i la plataforma veïnal Salvem Can Titó han recollit ja tres mil signatures des de que, divendres passat, van iniciar una recollida tot signant un manifest elaborat per ells mateixos, demanant la retirada del Pla Director Urbanístic de la Conca, actualment en procés de participació ciutadana. El Pla preveu la creació de grans zones industrials a la Conca, de parcel·les de gran format, a la polèmica zona de Can Morera, o bé posant com a alternativa l’entorn de l’aeròdrom i la zona sud de Vilanova del Camí, entre Can Titó i el límit amb Carme.
El pla, que entra la setmana vinent en la seva segona fase de participació ciutadana, continua tenint un rebuig frontal per part de la pagesia, i també d’unes entitats molt actives, però, almenys fins ara, no havien aconseguit convèncer una part important de la població. Tres mil signatures en una setmana de suport al manifest representa un canvi significatiu.
Probablement una de les causes és l’aparició de la plataforma “Salvem Can Titó”, que aquest estiu ha iniciat la seva acció arran de l’aparició en l’avantprojecte del Pla Director d’una extensa zona de fins a 196 hectàrees a l’entorn dels paratges de Can Titó i les Parellades. A la Ronda Sud i a Vilanova es poden veure molts cartells que mostren clarament l’oposició al projecte.
Joan Mateu, un dels portaveus de la plataforma, que és en procés de constituir-se en entitat, considera que la proposta inclosa al Pla és “una bestiesa, perquè és l’únic lloc on els vilanovins poden accedir directament a la natura. És un espai habitual dels excursionistes i ciclistes”.
La plataforma està molt agraïda pel suport al manifest, la qual cosa significa que “hi ha molta gent que no entén d’on ha sortit això, no té cap mena de sentit. Diria que s’ha fet tenint en compte paràmetres antics, que ja no es fan servir, i per gent de fora, que no sap què significa Can Titó per Vilanova”. D’altra banda, es mostren crítics amb la Generalitat, perquè “incompleix la seva pròpia normativa. Abans que aprovar el Pla Director de la Conca, s’ha d’aprovar el Pla Parcial del Penedès, que també està en marxa”.
La plataforma no s’atura. A més de la recollida de signatures, prepara una trobada amb els ajuntaments de la Conca i també pensa en fer una mobilització aquest mateix mes de setembre. Es mostren decebuts amb l’Ajuntament de Vilanova del Camí. “Al juliol hi vam anar uns veïns i ens van dir que no sabien res de res”, afirma Mateu, quan la pròpia alcaldessa Noemí Trucharte va ser a la presentació de l’avantprojecte a finals de juny, a Igualada. “A Vilanova mateix ja hi ha polígons per omplir, i el mateix passa a la Conca i a la comarca. Ens diuen que no s’instal·len empreses perquè busquen terrenys més grans, però avui en dia, a Europa, aquest no és el cas”, diu Mateu.
Manifest per la retirada del Pla Director
El departament de Territori i Sostenibilitat ha començat a tramitar un Pla Director per construir unes 400 hectàrees de nous polígons industrials a la Conca d’Òdena repartides entre Can Morera i la zona de l’aeròdrom d’Òdena, Cal Blasi de Jorba i Can Titó i les Parellades, entre Vilanova i Montbui.
El pla parteix de la idea que la solució del problema de l’atur a la Conca és oferir grans extensions de sòl industrial barat. Aquesta idea simplista no té en compte els molts altres factors que expliquen la falta de llocs de treball a la zona i per això no resoldrà els problemes actuals i en crearà de nous. És una manera de fer del segle passat que no té en compte les noves condicions econòmiques, mediambientals i socials.
A la Conca ja hi ha sòl industrial. Els errors del passat hi han deixat polígons buits. Els defensors del pla diuen que les parcel·les són petites i que ara en calen de grans, com si no se’n poguessin obtenir de grans ajuntant-ne de petites. Qui busca parcel·les grans són les empreses logístiques, que només poden oferir pocs llocs de treball i de mala qualitat i tenen escassa capacitat per reactivar i dinamitzar l’economia local.
A l’hora de buscar solucions per a l’economia cal tenir en compte la profunda crisi climàtica que hem començat a viure. Els espais naturals prop de les ciutats tenen funció central i imprescindible per a la salut de les persones i la seva qualitat de vida. Proveeixen les ciutats dels anomenats serveis ecosistèmics (captació d’aigües, producció d’aliments, oci-esport, patrimoni cultural…) sense perjudicar la biodiversitat. No podem renunciar a aquesta riquesa que encara tenim a la Conca. Aquestes idees estan recollides en el Pacte Verd de la Unió Europea, una estratègia de desenvolupament que s’ha d’aplicar amb urgència i que aquest pla director ignora.
Actualment les zones no urbanitzades ja tenen una funció econòmica. L’activitat agropecuària de proximitat que s’hi practica és cada vegada més necessària. Per això, destruir les planes més fèrtils de la Conca és atacar una economia existent i hipotecar el nostre futur, que necessita una agricultura sostenible.
El departament de Territori i Sostenibilitat incompleix el seu propi procediment iniciant la tramitació d’aquest pla director sense esperar l’aprovació del Pla Parcial Territorial del Penedès, del qual hauria de dependre qualsevol pla per a la Conca d’Òdena.
Per tot això les persones i entitats que signem aquest document exigim que es retiri aquest pla i que es reformi el Pla Director Urbanístic vigent en la seva totalitat després de fer una anàlisi general i seriosa de la situació de la Conca d’Òdena. Aquesta anàlisi ha de servir de punt de partida per buscar solucions sostenibles que facin compatibles la indústria, l’agricultura, els serveis i el medi ambient afavorint la participació i el consens de tots els implicats i de la població en general.
Manifest impulsat per Unió de Pagesos, Per la Conca i la plataforma Salvem Can Titó