Aquest dissabte, 23 de març, a les 12h, al Cementiri Vell d’Igualada acull l’inici dels actes de commemoració dels 200 anys de la seva creació. Va ser l’any 1819 quan es va inaugurar un nou cementiri a Igualada, ubicat a l’actual avinguda Pau Casals cantonada amb el carrer del Repòs. L’anterior cementiri, a la Placeta del Bruc, s’havia obert 117 anys enrere i, en bona part per motius de salubritat pública, se’n va fer un de nou lluny de la parròquia i als afores del nucli poblat. Sota la direcció de l’arquitecte Josep Bofarull, es va projectar un conjunt d’estil neoclàssic que, el 1909, es va ampliar amb el “cementiri dels pobres”.
El primer acte de l’agenda que recordarà els seus orígens serà el concert que tindrà lloc aquest dissabte, dia 23, a les 12h. Un concert de vent amb David Riba i Nelia Sanxis tocant la flauta travessera i Carles Pertegaz al clarinet baix. Interpretaran London, de Joseph Haydn, i també Tres cançons populars catalanes, del mestre Joan Just, que reposa al mateix cementiri.
Després del concert, cap a les 12:40h, es durà a terme la ruta cultural El Cementiri Vell d’Igualada, espais, racons i funcions, que permetrà descobrir la història d’aquest espai emblemàtic. La creació de nous cementiris va ser un procés general en tots els municipis, després que l’any 1787 Carles III va prohibir enterrar dins les ciutats i viles, iniciant-se un radical període de canvis. La visita també permetrà conèixer la història i altres secrets d’aquest espai, com el cementiri “dels protestants”, on eren enterrats els qui no professaven la religió catòlica, en una visita guiada per David Martínez, guia del departament de Promoció Cultural de l’Ajuntament. A més de la primera ruta cultural, fins al mes de maig es duran a terme altres visites guiades en aquest espai emblemàtic: el dijous 11 i el dissabte 13 d’abril i també el dimecres 8 i el dissabte 11 de maig, totes elles a les 12h. No cal inscripció prèvia i totes les visites són gratuïtes.
A banda, entre el 22 de març i el 31 de maig, al vestíbul de l’Ajuntament d’Igualada es podrà veure l’exposició 200 Anys del Cementiri Vell d’Igualada. Una mostra comissariada per Jordi Enrich i David Martínez, que repassarà l’evolució dels espais funeraris de la ciutat d’Igualada. Dels antics assentaments funeraris tardoromans o el cementiri de Santa Maria a la plaça del Bruc, fins al Cementiri Vell i el Cementiri Nou o “Zementiri” d’Enric Miralles i Carme Pinós. La mateixa exposició es podrà contemplar al mateix Cementiri Vell fins al 3 de novembre.
El dilluns, 28 d’octubre a les 18h, al Teatre Municipal l’Ateneu i dins del marc de l’Aula d’Extensió Universitària per a la Gent Gran (AUGA), es durà a terme la conferència
Que la terra et sigui lleu!: els rituals de la mort a la Barcino romana, a càrrec de Carles Buenacasa, professor d’Història Antiga a la Universitat de Barcelona (UB). La presentació anirà a càrrec de Jordina Sales, doctora en Història Antiga i Arqueologia i, durant l’acte, es farà la presentació de l’edició de la publicació que recull la història i les imatges del Cementiri Vell d’Igualada, en el seu 200 aniversari. El treball ha estat una recerca de Jordi Enric, historiador i arqueòleg. També es lliurarà als assistents un exemplar del treball.
Per cloure les activitats commemoratives, el dissabte, 2 de novembre, a les 17h, durant la Missa de Difunts al cementiri, hi haurà acompanyament musical, que culminarà a les 17:30h, amb el concert Moments musicals introspectius a càrrec de Gina Miranda al piano i Edmon Bosch al violoncel. El repertori farà un recorregut cronològic meditat des del Renaixement fins l’actualitat, passant pel Barroc, el Classicisme, el Romanticisme i el Modernisme. Tots els actes són organitzats pel departament de Promoció Cultural de l’Ajuntament d’Igualada.