Els productes elaborats a la Conca d’Òdena ja tenen un distintiu oficial que en garanteix la qualitat
E

12 de desembre de 2023

Aquest dilluns s’ha presentat el distintiu oficial del Parc Agrari de la Conca d’Òdena, un nou segell que incorporaran els productes elaborats a la Conca d’Òdena que compleixin un seguit de requisits relacionats amb la proximitat, la qualitat, la sostenibilitat, la tradició i la traçabilitat, de manera que es tradueixi en un impacte positiu en l’economia local, el medi ambient i la identitat territorial.

L’assemblea del Parc Agrari de la Conca d’Òdena va aprovar per unanimitat la darrera setmana de novembre el reglament d’ús i gestió del distintiu, que especifica que només el podran obtenir els productes d’origen local, que hagin estat cultivats o produïts a la Conca d’Òdena o als termes municipals de la seva perifèria. Els productors hauran de demostrar que l’aliment ha estat elaborat localment i que totes les matèries primeres utilitzades en l’elaboració provenen del territori (amb l’excepció d’ingredients secundaris que no es produeixin aquí, com ara el sucre, el pebre o la canyella). També s’estableixen criteris de bones pràctiques en la producció ecològica, la gestió de residus i els preus justos per als proveïdors de matèries primeres i els consumidors finals.

Actualment ja hi ha diversos productes que compleixen aquests requisits i han començat a incorporar el distintiu en productes com ara formatge, mel, llegum, oli, iogurts, vi, ametlles, cereals, cervesa, carn, ous, cràkers, fruita i la resta de productes d’horta de temporada. Tots aquells productors agraris i ramaders i els elaboradors agroalimentaris que compleixin els requisits establerts ja poden sol·licitar formar part de l’Associació de Productors del Parc Agrari de la Conca d’Òdena i obtenir així el distintiu. Periòdicament, el Parc Agrari farà controls i validacions per garantir el bon ús del distintiu i el compliment dels criteris establerts.

Amb el distintiu “Parc Agrari de la Conca d’Òdena” es vol que la ciutadania pugui escollir, entre l’àmplia oferta alimentària, productes locals de temporada i saludables, ja que asseguren la qualitat de les matèries primeres. Triant-los, els consumidors ajuden a preservar el territori i el mosaic agroforestal, és la manera més directa de donar suport actiu als productors locals, reforçar el teixit social i l’economia local, i pagar preus justos als agricultors, ramaders i elaboradors perquè puguin guanyar-se la vida dignament.

La presentació del distintiu s’ha fet a la botiga especialitzada en formatges artesans i productes de proximitat Bocins per Xalar, d’Igualada, i ha anat a càrrec de Jaume Xaus, secretari de l’Associació del Parc Agrari de la Conca d’Òdena i alcalde d’Òdena, Francesc Calaf, productor del Celler Anna Rosell i membre de l’Associació de productors del Parc Agrari de la Conca d’Òdena i Carlos Cobo, tresorer de l’Associació del Parc Agrari de la Conca d’Òdena i regidor de Copons.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?