El Sistema d’Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM) ha posat en marxa un nou procediment d’atenció a les persones amb sospita de violència sexual. El nou model posa èmfasi en donar resposta immediata, centrada en les necessitats de la persona afectada que es troba en situació de màxima vulnerabilitat. Per aquest motiu, un dels objectius principals és oferir un acompanyament integral a la persona durant tot el procés d’assistència posterior a l’agressió, fins que es traslladada, procurant que tingui un únic interlocutor per evitar que es produeixi la revictimització, és a dir, que la víctima hagi de relatar els fets diverses vegades.
En aquest nou model, l’atenció psicològica a la víctima de violència sexual continua tenint un paper molt important, con fins ara, per crear un entorn de confiança i seguretat durant les primeres hores posteriors a l’agressió. En aquest sentit, quan es fa necessari realitzar una atenció presencial, es prioritza que l’assistència la dugui a terme un professional del mateix gènere que la persona afectada.
Evitar la revictimització
La violència sexual pot provocar danys a curt i llarg termini en el benestar i la salut física, psíquica i social de la persona, impedint o limitant la seva capacitat de mantenir una vida sexual satisfactòria i sense riscos. Per aquesta raó, és necessari evitar la revictimització. Per això, el nou procediment preveu que un professional sanitari d’emergències mèdiques esdevingui l’únic interlocutor amb la persona i transmeti la informació a la resta de companys/es, cossos d’emergències i a l’equip del centre sanitari de destí, de manera que la víctima no hagi de tornar a explicar els fets.
El procediment de violència sexual del SEM s’aplica en tot l’àmbit de Catalunya en cas d’acte o temptativa de caire sexual, realitzat sense consentiment de la persona, amb independència de que l’agressor tingui o no relació conjugal, de parella, afectiva o familiar amb ella.
La implementació d’aquest procediment permet treballar de manera transversal amb la resta de cossos i interlocutors sanitaris, deixant de duplicar accions i vehiculant cadascun dels passos, fet que suposa un salt qualitatiu durant l’assistència a la persona afectada.
Des de la seva posada en marxa, a principis de setembre, el SEM ha atès 7 casos a la Catalunya Central i 112 arreu del país.
“No es vol que treure tota la informació a la víctima d’entrada, sinó que només es vol que hi hagi un únic relat, per tal de minimitzar que hagi d’explicar moltes vegades al mateix”, explica Marta Olivé, cap territorial del SEM a la Catalunya Central, en declaracions a La Veu de l’Anoia.
El nou procediment que ha posat en marxa el SEM representa un salt qualitatiu en l’atenció sanitària a les persones que han petit una violència sexual i s’ha treballat conjuntament amb la resta de la xarxa de salut i la resta de cossos d’emergències, per tal de donar una resposta única i coordinada, en benefici de les persones que han patit violència sexual”, explica Àngels Soto, sots-cap d’emergències del SEM.
A més, Marta Olivé, explica que ja s’ha començat a impartir formació en primers auxilis psicològics a tot el personal assistencial del SEM, per tal que es pugui atendre correctament a la víctima en el moment que s’arribi al lloc dels fets.
L’assistència psicològica s’ofereix a la víctima de violència sexual quan es considera necessària per part dels professionals, i pot ser activada pels propis equips assistencials, o ser sol·licitada per part dels altres cossos o pel mateix centre sanitari.