El mercat del treball anoienc registra xifres històriques al tancament del segon trimestre

12 d'agost de 2022

L’Anoia ha tancat el segon trimestre de l’any amb xifres històriques al seu mercat del treball. En concret, la comarca ha assolit 36.125 llocs de treball i 52.813 persones afiliades segons residència padronal, que representen respectivament les xifres més elevades des del setembre del 2008 i des del 2012. Així ho destaca l’Informe trimestral del teixit empresarial i mercat del treball de l’Anoia que publica trimestralment la Cambra de l’Anoia i elabora el Gabinet d’Estudis Econòmics de la Cambra de Barcelona, i que analitza també la xifra d’empreses i l’atur.

El nombre d’empreses creix lleugerament
El nombre d’empreses (comptes de cotització) a l’Anoia ha augmentat un 0,6% a finals de juny de 2022 respecte a un any enrere, fins a les 3.081 empreses, una evolució que ha estat menys intensa que la registrada pel conjunt de Catalunya (1,2%). Tanmateix, respecte al període anterior (març 2022) s’ha registrat una disminució molt lleugera de 17 comptes de cotització (-0,5%).

La millor xifra de llocs de treball des de setembre del 2008
El nombre de llocs de treball (afiliacions a la Seguretat Social segons seu de l’empresa al règim general i al règim especial de treballadors autònoms) a la comarca ha augmentat un 3,6% durant el segon trimestre respecte a un any enrere, fins als 36.125, la millor xifra des de setembre del 2008.

No obstant això, aquest creixement és menys intens que el registrat pel conjunt de Catalunya (4,2%).

Si desglossem aquesta xifra segons el tipus de règim d’afiliació, a finals de juny l’Anoia compta amb un total de 28.105 persones assalariades i 8.020 autònomes. En termes interanuals, s’observa un creixement més notable entre els assalariats/es (4,4%) que entre els autònoms/es (1,1%).

Per grans sectors econòmics, el nombre d’autònoms/es ha crescut respecte a l’any anterior a la construcció (3,0%) i al serveis (1,0%), s’ha mantingut a l’agricultura (0,0%) i ha disminuït a la indústria (-1,1%). El nombre d’assalariats ha augmentat el 5,5% als serveis i el 4,0% a la indústria, mentre que a la construcció i al sector primari ha disminuït (el -2,8% i el -14,8%, respectivament).

Pel que fa a la grandària de l’empresa, els assalariats/es han crescut interanualment als quatre segments analitzats, però amb diferents intensitats: un 0,1% entre les empreses de fins a 9 treballadors (microempreses), un 4,4% entre les de 10 a 49 treballadors (empreses petites), un 8,7% a les de 50 a 249 treballadors (empreses mitjanes) i un 4,6% a les de 250 treballadors o més (empreses grans).

Rècord d’afiliació segons residència padronal
En paral·lel a l’evolució positiva dels llocs de treball, si s’atén a la residència padronal de l’afiliat/a, en lloc de la seu de l’empresa, l’afiliació ha augmentat un 3,4% a la comarca respecte a un any enrere, fins a les 52.813 persones a finals de juny del 2022, la xifra més elevada des del 2012 (inici de la sèrie disponible).

El creixement ha estat més intens entre les dones (4,3%) que entre els homes (2,8%). Per edat, l’afiliació registra un augment a tots els grans grups, a excepció de les persones d’entre els 30 i 44 anys (-1,5%). Per nacionalitat, el creixement d’afiliats/es de nacionalitat estrangera —el 8,2% del total— ha estat més elevat que els de nacionalitat espanyola, un 5,8% i un 3,2%, respectivament.

Respecte als nivells previs a la pandèmia (juny 2019), l’afiliació ha crescut en tots el col·lectius analitzats, excepte entre les persones de 30 a 44 anys que encara no han assolit nivells anteriors a la crisi (-7,3% menys). Si es comparen les afiliacions segons seu social i per residència padronal, el nombre és bastant superior en el segon cas (un 46% més). El motiu de la diferència és que molts professionals residents a l’Anoia es traslladen a una comarca diferent per treballar.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari