Aquest dimecres 3 de febrer ha obert portes a la Sala Municipal d’Exposicions d’Igualada una mostra d’art, disseny i amistat: “Josep Vilanova i Palau Ferré. Entre la decoració i l’art”, que es podrà veure fins el diumenge 14 de febrer. L’exposició, comissariada per l’historiador i besnebot de l’artista, Francesc Marco-Palau, ofereix una panoràmica de les col·laboracions entre l’interiorista igualadí i el pintor cubista, sobretot a la dècada dels seixanta i la dels setanta. Fruit d’aquest vincle, són nombroses les cases d’Igualada de l’època que van gaudir de quadres “del pintor dels paisatges primaverals”. A la mostra, s’hi inclou una reproducció de grans dimensions, de quatre metres de llargària, d’un quadre molt especial que l’artista va idear a meitat de la dècada dels seixanta, a petició de Josep Vilanova, i que durant molts anys ha presidit el Saló de l’Hotel Amèrica. Paisatge d’Igualada, és un oli sobre tela, en el qual l’artista va representar amb el seu estil propi una vista de la ciutat, amb els principals elements urbanístics i arquitectònics.
Art, disseny i records
A l’obertura de portes de l’exposició hi ha assistit el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Igualada, Pere Camps, la vídua de Josep Vilanova, Maria Marimon, la directora de l’Arxiu Comarcal de l’Anoia, Marta Vives, i el comissari de l’Any Palau Ferré, Francesc Marco-Palau, així com diversos familiars dels dos homenatjats. L’exposició també ha comptat amb el suport del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada.
El regidor de Cultura, Pere Camps, s’ha mostrat molt satisfet pel fet que Igualada hagi estat una de les primeres ciutats a organitzar actes al voltant de la commemoració del centenari de Palau Ferré i més pel vincle que l’artista va tenir amb la ciutat. En la mateixa línia, la vídua del decorador Josep Vilanova, Maria Marimon ha recordat l’amistat que el matrimoni va tenir amb el pintor i les estades que Palau Ferré va fer a la Fonda Maria de la Rambla d’Igualada, quan l’artista estava preparant els esbossos pel seu Paisatge d’Igualada, un dels seus quadres més singulars.
Així mateix, Francesc Marco-Palau, comissari de l’Any Palau Ferré, que ho és també de l’exposició d’Igualada, ha destacat que aquesta mostra permet recordar dues personalitats que han fet aportacions destacades en els seus àmbits i ha agraït el suport rebut per part de les diverses institucions i entitats.
Per part de l’Arxiu Comarcal, Marta Vives ha fet referència al fet que als àlbums fotogràfics de moltes famílies d’Igualada ha de sortir-hi el quadre, com a fons de les celebracions i convits celebrats a l’Hotel Amèrica. Així, s’anima a aquells que en disposin, de fer arribar fotografies de la sala de l’època, de cara a documentar aquest vincle igualadí de l’artista.
El centenari de Palau Ferré
Aquest dilluns, la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Àngels Ponsa, oficialitzava en una roda de premsa des de la seu de la conselleria, les commemoracions culturals que tindran lloc aquest 2021. Entre les personalitats i efemèrides que en tindran aquest reconeixement institucional hi destaca la figura, precisament, del pintor Maties Palau Ferré. Així, Igualada és un dels primers municipis que ja compta amb una mostra dedicada a l’artista. En total, 20 exposicions i 100 actes territorials recuperaran enguany les diverses vessants d’un pintor figuratiu que va captivar els cercles artístics parisencs de la dècada dels cinquanta.