Editorial: Patrimoni

8 d'octubre de 2022

Aquests dies, se celebra una nova edició de les Jornades Europees de Patrimoni de Catalunya, que a Igualada tenen una rellevància especial coincidint amb la Capitalitat de la Cultura Catalana. Prop de dos-cents municipis del país faran alguna de les 480 activitats que hi ha previstes per a aquestes jornades. És una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que es fa a Catalunya des del 1991, i és considerada l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni.

Es tracta d’una gran oportunitat per donar a conèixer la riquesa i l’atractiu del nostre patrimoni cultural, amb l’objectiu principal d’estrènyer els vincles entre aquest i la societat, i, aquest any, a l’entorn de la sostenibilitat, conviden a reflexionar sobre la protecció del nostre patrimoni (material, immaterial i natural) i a explorar l’ús dels recursos en relació amb la seva preservació, en un context marcat pel canvi climàtic. Ens convida a explorar el paper del patrimoni cultural en un futur sostenible.

Sovint sentim a parlar, darrerament més que mai, de la necessitat de moderar el consum de recursos i la despesa energètica, de minimitzar l’impacte ambiental en la programació i gestió dels diferents projectes patrimonials, també els nostres, perquè tot el què tenim, a nivell individual o familiar, no escapa a aquestes premisses.

Les pautes a seguir per conservar el nostre patrimoni, estimar-lo i gaudir-lo, canvien amb el pas dels anys. El més important, però, és conèixer-lo. Moltes vegades ens trobem amb què sabem molt de fora, i poc de casa. De monuments visitats arreu del país i del planeta, que omplim de fotografies i comentaris a través de les xarxes socials, i desconeixem els que tenim a tocar.

Aquest cap de setmana no teniu excusa!

Comparteix l'article:

Deixa un comentari